Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Presa americană: Rusia, pregătită sa taie cablurile submarine care duc 95% din comunicatiile zilnice

internet

Prezenţa submarinelor ruseşti şi a navelor-spion în apropierea unor cabluri submarine care transportă majoritatea comunicaţiilor globale de internet îi îngrijorează pe oficialii SUA, care se tem că Rusia ar putea plănui să rupă liniile de comunicaţii în perioadele de conflict, a relatat New York Times.

The Times a spus că nu există dovezi de decuplare de cabluri, dar că preocupările reflectă o circumspecţie crescută în rândurile oficialilor SUA şi a celor aliaţi privind intensificarea activităţii militare ruse în întreaga lume.

Ziarul a citat comandanţi de navă şi oficiali ai serviciilor secrete spunând că monitorizează activitatea rusească semnificativ mai mare de-a lungul traseului cunoscut al cablurilor de la Marea Nordului în nord-estul Asiei şi în apele mai apropiate de Statele Unite ale Americii.

"Ar fi un motiv de îngrijorare să auzi că orice ţară se apropie de cabluri de comunicaţii; cu toate acestea, dată fiind natura clasificată a operaţiunilor submarine, nu discutăm detalii", a declarat purtătorul de cuvânt al US Navy, comandantul William Marks. Luna trecută, Statele Unite ale Americii au monitorizat îndeaproape nava spion rusească Yantar care, echipată cu două ambarcaţiune submersibile cu autopropulsie, a navigat pe Coasta de Est a SUA, spre Cuba, unde un cablu ajunge în apropiere de baza navală a SUA de la Guantanamo Bay, potrivit Times.

Oficialii din Marină au declarat că nava şi ambarcaţiunile submersibile ar fi capabile să taie cabluri la o adâncime de mile. În timp ce cablurile sunt tăiate frecvent de ancorele navelor sau de dezastre naturale şi apoi reparate rapid, oficialii Pentagonului sunt îngrijoraţi de faptul că ruşii par a fi în căutare de vulnerabilităţi la adâncimi mult mai mari, unde cablurile  sunt mai greu de localizat şi reparat.

Cablurile transportă peste 10 trilioane de dolari pe zi în afacerile la nivel mondial şi mai mult de 95 la sută din comunicaţiile zilnice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.