Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Presa de stat din China a dat vina pe amestecul guvernelor occidentale pentru violenţele din Hong Kong

hong kong

Presa de stat din China a dat vina pe amestecul guvernelor occidentale pentru violenţele din Hong Kong, relatează Reuters potrivit news.ro

„Ideologii din guvernele occidentale nu renunţă niciodată în eforturile lor de a întoarce lumea împotriva guvernelor care nu sunt pe placul lor, chiar dacă acţiunile lor au creat haos în ţară după ţară în America Latină, Africa, Orientul Mijlociu şi Asia”, se precizează într-un editorial China Daily.
„Acum încearcă acelaşi lucru în China”, adaugă ziarul.
China Daily a acuzat forţele guvernelor occidentale că instigă oamenii împotriva guvernului din Hong Kong „pentru a pune presiune pe guvernul central”.
„Comportamentul violent al acestor agitatori vestici duce la încălcarea legilor în Hong Kong şi subminează ordinea socială”, precizează China Daily.
Ambasadorul chinez în Regatul Unit Liu Xiaoming a fost convocat miercuri la Ministerul britanic de Externe, pe tema situaţiei din Hong Kong.
Ambasadorul şi-a exprimat regretul faţă de poziţia Guvernului britanic cu privire la situaţia din Hong Kong şi a îndemnat Londra să evite orice nou ”amestec”.
El a avertizat cu privire la o degradare a relaţiilor între China şi regat.
”Cred că relaţia (între Londra şi Beijing) a suferit din cauza amestecului Guvernului britanic în subiectul Hong Kong”, a declarat ambasadorul chinez la Sky News.
Premierul demisionar britanic Theresa May a anunţat miercuri că le-a tramsmis ”în mod direct” ”autorităţilor chineze îngrijorările” sale cu privire la situaţia din Hong Kong, unde manifestaţii de amploare au loc din iunie.
China a anunţat anterior că a protestat în mod oficial în urma unor declaraţii ale ministrului britanic de Externe Jeremy Hunt, care a ameninţat Beijingul cu ”consecinţe grave” în cazul nerespectării Acordului retrocedării Hong Kongului, încheiat în 1984.
Hong Kongul, o fostă colonie britanică revenită sub tutela chineză în 1997, se bucură de o semiautonomie şi de libertăţi foarte extinse, care nu există în China continentală şi va continua săo facă, teoretic, până în 2047, în virtutea declaraţiei comune chinezo-britanice şi principiului ”o ţară, două sisteme”.
Beijingul consideră că Londra ”pare încă afundată în fantasmele fostelor colonii britanice”, a denunţat într-o conferinţă de presă Geng Shuang, un purtător de cuvânt al diplomaţiei chineze.
Manifestaţii ample se desfăşoară la Hong Kong din iunie.
O bună parte a celor şapte milioane de locuitori protestează faţă de un proiect de lege controversat ce autorizează extrădări către China continentală.
Acest proiect de lege cu privire la extrădări a fost suspendat, însă furia s-a extins la denunţarea Guvernului Hong Kongului în întregime, acuzat că lasă Beijingul să-i erodeze libertăţile.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.