Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Presa europeană: Eurocrații au retras Poloniei statutul de elev model

Presa europeană reacționează după ce Comisia Europeană a decis să deschidă o procedură la adresa guvernului Poloniei, acuzat că încalcă norme ale statului de drept.

Iată câteva opinii culese de publicația electronică Eurotopics și prezentate de rfi.ro:

Varșovia nu trebuie să ignore semnalul de avertizare de la Bruxelles, scrie publicația poloneză Fakt. Este pentru prima dată când UE a folosit acest mecanism și cu siguranță,  Polonia nu va apărea într-o lumină măgulitoare. Eurocrații ne-au retras statutul  de cel mai bun elev dintre noile state membre UE și, practic, ne-a pus pe banca de pedeapsă. Este un semnal pentru partidul Lege și Justiție. La urma urmei, poporul polonez l-a ales ca să reformeze Curtea Constituțională. Nu a existat o astfel de discuție în timpul campaniei electorale.

UE trebuie să respecte alegătorii polonezi, este de părere ziarul Neue Zürcher Zeitung. Inițierea dialogului dintre Bruxelles și Varșovia poate fi un bun mod de a promova înțelegerea reciprocă. Sancționarea Poloniei ar avea oricum puține șanse de a fi pusă în aplicare  și ar fi o abordare greșită. În primul rând, pentru că ar provoca un reflex de apărare naționalistă și legitimă  din partea Partidului Lege și Justiție. Și ar fi o lipsă de respect față de suveranitatea și voința alegătorilor polonezi.

Delfi , o publicație din Lituania, apreciază că nu există un răspuns unic la evoluțiile din Polonia"In ochii unor observatori occidentali o parte din acțiunile noului guvern polonez  sunt în contradicție cu principiile statului de drept. Și UE nu poate închide ochii. Dar sancțiunile ar umili cel mai puternic stat din Europa de Est, și mulți polonezi ar vedea UE ca un dușman.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.