Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Presa franceză despre rezultatul alegerilor legislative. 'Partidă câştigată' pentru Macron

reuters.com
Emmanuel Macron

Preşedintele francez Emmanuel Macron a 'câştigat partida' din primul tur al alegerilor legislative, constată luni presa din Franţa, care apreciază totodată că absenteismul record nu permite să se vorbească despre o 'Macron-mania', relatează AFP, conform agerpres.

'Macron, 'en marche' spre o majoritate zdrobitoare' (Le Figaro), 'Macron câştigă partida' (L'Opinion), 'L'OPA' (Liberation) - titlurile cotidienelor naţionale nu lasă niciun dubiu cu privire la culoarea viitoarei 'camere albastre a lui Macron' (L'Humanite).

Citeşte şi: DEGRINGOLADĂ în rândul socialiştilor francezi după înfrângerea istorică din alegerile legislative

'Cine ar fi crezut? O formaţiune politică ce nu exista în urmă cu doi ani este pe cale să obţină o largă majoritate în Adunarea Naţională, bulversând deodată peisajul politic ce a fost considerat multă vreme imuabil', comentează Paul-Henri du Limbert în cotidianul conservator Le Figaro.

Cu 32,32% din voturi şi cu estimări ce prevăd între 400 şi 455 de mandate de deputat (din cele 577) pentru La Republique en marche (LREM), partidul preşedintelui, 'Macron poate pune mâna pe toate puterile', dezvăluie Laurent Joffrin în cotidianul de stânga Liberation.

content-image

Aceasta este 'victoria totală a strategiei de reînnoire promisă' de şeful statului, susţine la rândul său analistul Laurent Bodin în publicaţia regională L'Alsace.

Însă comentariile dezvăluie de asemenea că rata de absenteism, un record istoric, împiedică o concluzie privind o adeziune totală a electoratului la proiectul lui Macron.

Rezultatele definitive publicate în noaptea de duminică spre luni indică un absenteism chiar de 51,29%, iar pentru cotidianul comunist L'Humanite 'absenteismul este câştigătorul' acestui scrutin.

Citeşte şi: Selfie şi agresiuni. Liderul opoziţie ruse şi-a început campania electorală într-un mediu ostil

'Pentru a guverna, trebuie mai degrabă să poţi conta pe o adeziune netă la proiectul său şi să ai o opoziţie în parlament decât în stradă. Deocamdată, nu există nici una, nici alta', constată Michel Urvoy în cotidianul regional Quest-France.

Mai mult, în cadrul viitoarei Adunări Naţionale, 'Emmanuel Macron riscă să obţină o majoritate excesivă, adică un pic cam dificil de susţinut', avertizează Cecile Cornudet în cotidianul economic Les Echos.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.