Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

DEGRINGOLADĂ în rândul socialiştilor francezi după înfrângerea istorică din alegerile legislative

partid socialist, franta

Partidul Socialist (PS) din Franţa a suferit duminică o înfrângere istorică în primul tur al alegerilor legislative şi ar urma să obţină mai puţin de 40 de locuri în parlament, potrivit estimărilor, rezultat ce semnalează 'sfârşitul unui ciclu', în opinia liderilor săi, informează luni AFP, potrivit agerpres.

'Înfrângere mai mult decât istorică', 'rezultat sever', 'pagină care se întoarce'... socialiştii au deplâns la unison acest rezultat, în condiţiile în care mai mulţi lideri ai săi, începând cu fostul candidat la preşedinţia Franţei, Benoit Hamon, au fost eliminaţi din primul tur.

Citeşte şi: Alegeri în Franţa/primul tur: Partidul lui Macron şi aliaţii săi, în frunte cu 32,32%/ OFICIAL

În timp ce partidul noului preşedinte Emmanuel Macron, 'La Republique En Marche' (LREM), se pregăteşte să obţină o zdrobitoare majoritate în cadrul noului parlament, care se va forma după al doilea tur din 18 iunie, PS, la putere în timpul celor cinci ani de mandat al lui Francois Hollande, s-a prăbuşit la 9%-10,2%, potrivit estimărilor, mult mai puţin decât cele 29,3% din primul tur al legislativelor din 2012, care i-a permis să obţină atunci 300 de locuri.

Aceste rezultate trebuie 'privite cu luciditate şi vor trebui trase concluzii imediat după al doilea tur, pentru a reclădi stânga pe nişte baze sănătoase şi reînnoite', a declarat fostul premier socialist Bernard Cazeneuve.

Înainte de alegeri, capul de listă al socialiştilor pentru legislative asigura că nu crede în 'dispariţia clivajului dintre dreapta şi stânga'. Cu toate acestea, trebuie constatat că preşedintelui Macron i-a reuşit pariul de a bulversa peisajul politic, pulverizând partidele tradiţionale.

'Ar trebui să fii puţin nebun şi pe din afară să te faci că nu auzi mesajul', a subliniat Jerome Guedj, fost purtător de cuvânt al lui Benoit Hamon, îndemnând la 'reconstruirea' stângii.

Citeşte şi: S-a VOTAT: SUA ar putea avea 51 de state

Primul tur 'este marcat de un recul fără precedent al stângii în ansamblul ei şi mai ales al PS', a recunoscut la rândul său prim-secretarul partidului, Jean-Christophe Cambadelis, învins el însuşi din primul tur de un candidat al majorităţii prezidenţiale într-o circumscripţie din Paris unde a fost deputat încă din 1997.

Chiar înainte de scrutin, liderul PS nu a exclus ca partidul să-şi modifice forma şi numele. 'Este sfârşitul unui ciclu. Nu este sfârşitul socialismului, nu este sfârşitul istoriei socialismului în Franţa, este sfârşitul acestei case construite în 1971, sfârşitul aceste case, din raţiuni care sunt evidente', analizează Cambadelis.

Congresul din 1971 a permis unificarea diferitelor curente ale PS sub conducerea lui Francois Mitterand, cu zece ani înainte de victoria lui în alegerile prezidenţiale, în mai 1981.

Extrem de contestat în tabăra sa, Benoit Hamon a dat asigurări că va asculta orice mesaj şi, chiar dacă va fi înfrânt în legislative, va participa la reconstrucţia stângii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.