Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Presa internațională NU a rămas indiferentă - Ce scriu principalele agenții despre propunerea de revocare a lui Augustin Lazăr

Inquam Photos / Adriana Neagoe
Augustin Lazar

Ministrul român al justiţiei, Tudorel Toader, a lansat miercuri procedura de revocare a procurorului general, Augustin Lazăr, pe care l-a acuzat de "neîndeplinirea obligaţiilor legale", cel mai recent episod din ceea ce opoziţia descrie ca o ofensivă a majorităţii de stânga împotriva puterii judiciare, comentează AFP, conform agerpres.ro

Prin "actele şi faptele de netolerat într-un stat de drept", Augustin Lazăr nu mai poate exercita "funcţia de conducere din cadrul Ministerului Public", a declarat Tudorel Toader într-o conferinţă de presă, acuzându-l pe procurorul general că a ţinut "discursuri publice cu caracter politic", a contestat "deciziile CCR, în sensul nerespectării," sau a criticat "hotărârile judecătoreşti şi judecătorii". 

Augustin Lazăr este ultima figură majoră din lupta anticorupţie care a câştigat "laude de la Bruxelles pentru expunerea corupţiei la nivel înalt, inclusiv furtul fondurilor UE", notează Reuters. 

Procurorul general a calificat ca "ziceri penibile" criticile care îl vizează "după 36 de ani de carieră" fără reproş şi a dat asigurări în faţa jurnaliştilor că "procurorii vor rămâne fideli spiritului Constituţiei în sensul de a apăra ordinea de drept şi drepturile şi libertăţile cetăţenilor".

SURSE S-a aflat cum s-a CERTAT Klaus Iohannis cu liderii PSD, la Palatul Cotroceni: S-au luat de la SRI


Cererea de revocare a lui Augustin Lazăr intervine "la câteva zile după ce Comisia de la Veneţia, un organism consultativ al Consiliului Europei, a criticat ca un pas înapoi reformele judiciare ale guvernului social-democrat din România", scrie EFE. 

După ce stânga i-a redus prerogativele, preşedintele de centru-dreapta Klaus Iohannis, în conflict deschis cu guvernul, nu dispune de nicio pârghie pentru a bloca îndepărtarea lui Augustin Lazăr, potrivit analiştilor, scriu Reuters şi AFP. 

Majoritatea a obţinut deja în iulie revocarea şefei Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Laura Codruţa Kovesi, una dintre figurile cele mai populare din ţară.

Șeful Poliției Române, EXPLICAȚIE HALUCINANTĂ - De ce nu pot fi sancționați polițiștii care l-au bătut pe românul despăgubit la CEDO


Sub conducerea sa, DNA a urmărit în ultimii ani sute de aleşi locali şi naţionali, atrăgându-şi antipatia clasei politice şi acuzaţii de abuz de putere. 

După revenirea la conducerea ţării în decembrie 2016, social-democraţii români, cu mai mulţi parlamentari vizaţi de justiţie, au încercat să relaxeze legislaţia anticorupţie, declanşând un val de contestare nemaiîntâlnit după prăbuşirea regimului comunist în decembrie 1989, potrivit EFE şi AFP. 

Bruxellesul, care se teme că România va deveni următoarea problemă majoră după Polonia şi Ungaria, a îndemnat din nou marţi la respectarea statului de drept, înainte de a prelua preşedinţia prin rotaţie a UE, la 1 ianuarie, mai scriu agenţiile internaţionale de presă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.