Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Presa rusă anunță Noua multipolaritate care trebuie să contribuie la comerțul mondial și reducerea inegalității

ABC News
Rusia economie

Mai devreme sau mai târziu, țările occidentale și noile centre ale ordinii mondiale multipolare vor trebui să înceapă un dialog de pe poziții de egalitate referitor la viitorul comun - cu cât acest lucru se întâmplă mai devreme, cu atât mai bine, a declarat președintele Vladimir Putin joi, 27 octombrie, la ședința clubului internațional de dezbateri "Valdai", reunit la Moscova începând din 24 octombrie.

Principala temă - "Lumea după hegemonie: justiție și securitate pentru toți". Majoritatea ar trebui să beneficieze de pe urma comerțului mondial și nu anumite corporații super-bogate, a afirmat Putin. Multipolaritatea lumii este pentru Europa singura șansă să-și restabilească personalitatea juridică, a remarcat președintele Federației Ruse. Țara noastră face apel la crearea în lume de noi platforme financiare internaționale care să nu depindă de un singur centru de management, de dolar și de euro. Dezvoltarea tehnologică nu trebuie să intensifice inegalitatea mondială, ci să o reducă, tocmai acesta este modul în care Federația Rusă își realizează politica. Putin a cerut ca structura ONU și a Consiliului de Securitate al ONU să reflecte diversitatea regiunilor lumii, relatează Nezavisimaia Gazeta preluată de Rador.

Dominația de mare putere a SUA și a aliaților lor deja nu mai funcționează, însă întreaga infrastructură mondială care a servit-o se află la locul ei. Prin urmare, puternica mașină creată pentru distribuirea beneficiilor s-a transformat într-un mecanism de pedepsire a pretendenților la puterea mondială sau pur și simplu a celor nemulțumiți, se arată în raportul Clubului "Valdai".

Situația la nivel global a revenit la o competiție haotică, care poate fi limitată doar de echilibrul forțelor părților opuse, susțin organizatorii forumului și își pun întrebări - va apărea vreodată un nou sistem de reguli și structuri de guvernare, cum ar putea arăta acesta, ori anul 2022 a deschis o perioadă de instabilitate periculoasă și nu se știe cât de îndelungată?

Joi oficialii ruși au discutat probleme direct legate de confruntarea cu hegemonii în sfera economică. Situația în economia Federației Ruse s-a stabilizat, este mai bună decât se aștepta inițial, creșterea trimestrială ar putea începe încă de la sfârșitul anului 2022, a declarat Maksim Reșetnikov, șeful Ministerului Dezvoltării Economice, vorbind la Forumul Economic Eurasiatic de la Baku.

"Are loc o activă reconfigurare a relațiilor economice externe, a relațiilor comerciale, are loc o adaptare structurală a economiei", a spus ministrul. - Remarcăm faptul că procesul se desfășoară activ și, în general, chiar mai repede decât ne așteptam. Se stabilizează și situația cu inflația, fapt ce permite Băncii Rusiei să reducă rata cheie, datoria de stat rămâne la un nivel extrem de scăzut, ceea ce permite să ni se  lase spațiu de manevră în politica bugetară."

Anterior, Ministerul Dezvoltării Economice a prognozat că PIB-ul Federației Ruse în 2022 va scădea cu 2,9%, în 2023 se va reduce cu 0,8% și abia în 2024-2025 se așteaptă o creștere cu 2,6% pe an. "Deja la sfârșitul acestui an economia va trece la creștere", a spus Reșetnikov la Baku.

Inflația anuală în Rusia continuă într-adevăr să scadă, dar se află încă într-o zonă cu două cifre - potrivit Ministerului Dezvoltării Economice, la 24 octombrie era de 12,88% (13,1% cu o săptămână înainte). În economie se aud semnale contradictorii. Pe de o parte, creșterea producției farmaciștilor față de luna septembrie a anului precedent s-a ridicat la 11,9%, a raportat Rosstat (Comitetul de Stat pentru Statistică din Rusia). Pe de altă parte, experții remarcă faptul că mobilizarea parțială a dat o dublă lovitură cererii de consum: conform estimărilor, numărul total al celor care au fugit în străinătate și care au fost chemați sub arme este de aproximativ 1 milion de persoane. În câteva regiuni, în luna octombrie, numărul apartamentelor oferite spre închiriere a crescut cu 15%, dar cererea a scăzut cu 20%, piața așteaptă scăderea chiriilor cu 5-10%.

Nici chiar creșterea în industria de apărare, despre care vorbea recent vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Dmitri Medvedev, nu a susținut industria rusească la începutul toamnei. Potrivit statisticilor oficiale, producția industrială din luna septembrie se observă o scădere anuală cu 3,1%, care a fost cea mai mare în aproape doi ani. În lunile iulie și august scăderea a fost mult mai slabă  - 0,5 și, respectiv, 0,1%.

În luna septembrie s-a remarcat o înrăutățire a situației din industria prelucrătoare - în metalurgie, inginerie mecanică, producția de transport auto. Dacă în lume, în ansamblu, producția de oțel a crescut în septembrie cu 3,7%, atunci în Rusia a scăzut cu 6,8%. Procesarea a scăzut cu 4%. Pe fondul restricțiilor la export se menține declinul industriei prelucrării lemnului și producției chimice. Indicatorii slabi au fost influențați și de scăderea extracției de petrol și gaze (cu 2,2%),  remarcă Olga Belenkaia, șefa Departamentului de analiză macroeconomică la "Finam". Autorii canalului analitic MMI de pe Telegram ca în trimestrul IV al anului 2022 regresul să se intensifice. "Datorită bazei ridicate a trimestrului IV al anului 2021, în procesare va fi vorba mai degrabă o scădere de două cifre de la an la an", scriu ei.

"Hegemonii", sau cel puțin aliații lor, vorbesc între timp de construirea "noii lor securități", în special a securității energetice, care pornește de la renunțarea completă la purtătorii de energie rusești în decurs de câțiva ani. Uniunea Europeană a reușit să înlocuiască tot gazul care nu a fost livrat din Rusia în 2022 în detrimentul furnizorilor alternativi, deși companiile și consumatorii din UE plătesc pentru acest lucru un preț uriaș, a declarat joi Comisarul european pentru energie, Kadri Simson. Europa depășește planurile de pompare a gazului în instalațiile sale strategice, ceea ce a dus deja la reducerea de trei ori a prețurilor la combustibil din luna august.

În perspectivă, avertizează experții, ponderea Rusiei în exportul mondial de gaze va scădea de două ori, iar speranțele de reorientare a livrărilor către Asia nu vor fi justificate. Ponderea Rusiei în comerțul internațional cu gaze va scădea până în 2030 - cel puțin de două ori - de la 30 la 15% anul trecut, se arată în raportului anual al Agenției Internaționale pentru Energie (AIE), iar în cazul scenariului țărilor care își îndeplinesc toate angajamentele climatice, scăderea va fi de trei ori – până la 10%.

Nu va fi posibilă menținerea volumului exportului nici chiar și ținând cont de creșterea livrărilor de gaze pe conducte către China, notează IEA. În cadrul scenariului climatic conservator, acestea vor crește de la 10 miliarde de metri cubi în anul 2021 la 50 de miliarde. Dar această creștere va acoperi mai puțin de jumătate din scăderea exporturilor în Europa până în 2030, se subliniază în raport.

China este privită în Rusia drept principalul partener în confruntarea cu hegemonia americană. Tocmai această țară, alături de Federația Rusă, apare în documentele doctrinare ale SUA drept o amenințare la adresa securității lor naționale. "Orice planuri și încercări de a obstrucționa progresul R.P. Chineze și al Federației Ruse nu sunt încununate de succes", a declarat ministrul chinez de externe, Wang Yi, într-o conversație telefonică avută joi cu omologul său rus, Serghei Lavrov.

Cu toate acestea, dezvoltarea pe scară largă a cooperării dintre cele două țări în economie este deocamdată limitată de temerile privind sancțiunile secundare și, de asemenea, este imposibilă extinderea rapidă a infrastructurii de transport din estul Federației Ruse. Totuși China rămâne unul din pilonii pe care se se sprijină piața mărfurilor de import, inclusiv cererea zilnică, iar volumul schimburilor comerciale dintre cele două țări crește constant spre obiectivul de 200 de miliarde anual.

Împreună cu țările Uniunii Economice Eurasiatice, Rusia examinează posibilitatea pentru crearea de zone de liber schimb cu Mongolia și Emiratele Arabe Unite, a declarat Reșetnikov joi, la Baku. Uniunea Economică Euro-Asiatică, din care fac parte Armenia, Republica Belarus, Kazahstanul, Kirghizia și Rusia, a încheiat deja acorduri de liber schimb cu Vietnam și Singapore, precum și un acord temporar cu Iranul, cooperarea cu care arată deja ca o donație industrială.

Lupta împotriva hegemonilor are loc și pe linia refuzului sistematic de a-și folosi monedele, care a fost stimulat de arestarea a 300 de miliarde de dolari, rezerve valutare și în aur rusești. Renunțarea la dolari și la euro este deja pentru Rusia un proces ireversibil, cea mai importantă prioritate o constituie trecerea la  decontările în monedele naționale cu China, cu țările Uniunii Economice Euro-Asiatice, cu Turcia, India, statele din Orientul Apropiat și Mijlociu, America Latină și continentul african, a declarat joi șeful VTB, Andrei Kostin. Acesta a arătat că statele care nu au susținut sancțiunile occidentale, în 2021 au format deja aproximativ 45% din cifra de afaceri totală a comerțului exterior al Federației Ruse, în timp ce cu zece ani în urmă ponderea lor era de aproximativ 30%.

Kostin a recunoscut totodată că interesul țărilor prietenoase la trecerea la decontările care nu sunt în dolari este scăzut și a cerut răbdare și promovarea consecventă inițiativei la toate nivelurile, punându-se accentul pe fiabilitatea și beneficiile economice reciproce ale unui astfel de format de decontare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.