Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Presa rusă ia în derâdere ancheta din Polonia: Racheta s-a dovedit ucraineană, iar vina este rusească

Business Insider
Kremlin

Incidentul cu căderea rachetei pe teritoriul polonez nu este calificată de Occident ca o încercare expresă a Rusiei de a ataca o țară membră a NATO. Federația Rusă este făcută răspunzătoare, dar numai ca inițiator al conflictului din Ucraina. În orice caz, SUA și aliații lor nu intenționează să întreprindă vreo acțiune. Amenințarea unui conflict militar de amploare între Federaţia Rusă și NATO a trecut, cel puțin în acest moment - aceasta este concluzia care se poate trage din declarațiile făcute miercuri de oficiali.

Explozia, care s-a produs la opt kilometri de frontiera cu Ucraina, în satul polonez Przewodow, și care a omorât două persoane, a devenit subiectul de dezbatere pentru liderii UE și ambasadorii țărilor membre NATO. Unii oficiali au cerut imediat după ce au apărut informații referitoare la incident să se facă apel la aliați. Marți, 15 noiembrie, după ședința de urgență a Comitetului Consiliului de miniștri pentru probleme de securitate și apărare, secretarul de presă al Guvernului Poloniei, Petr Mulle, a comunicat jurnaliștilor că țara sa intenționează să analizeze posibilitatea activizării Articolului 4 al Cartei ONU. Articolul prevede consultări ale membrilor alianței în cazul în care, "după părerea unora dintre ei, integritatea teritorială, independența politică sau sucuritatea" țărilor membre NATO "se vor trezi amenințate". Ambasadorul rus Serghei Andreev a fost chemat noaptea la Ministerul de Externe al Poloniei. Șeful departamentului de externe polonez, Zbignew Rau, i-a cerut explicații detaliate. Dar deja a doua zi polonezii și-au relaxat poziția, relatează Nezavisimaia Gazeta citată de Rador.

Primul ministru polonez, Mateusz Morawiecki, a declarat faptul că analizarea incidentului este posibil să nu necesite nici chiar convocarea Consiliului NATO. La rândul său, președintele Poloniei, Andrzej Duda, a calificat incidentul de la Przewodow ca fiind un incident nefericit. Afirmațiile au avut legătură cu o anchetă desfășurată operativ, care a stabilit că lovitura cel puțin nu a fost premeditată. Potrivit informațiilor transmise de Reuters, Joseph Biden le-a comunicat miercuri, la summitul din Indonezia, partenerilor SUA pe linie G7 și NATO că racheta a fost ucraineană, și nu rusească.

Acest lucru este în concordanță cu informațiile transmise de AP care, citând trei oficiali americani anonimi, transmite că racheta căzută la Przewodow a fost, potrivit datelor anchetei preliminare, ucraineană. Racheta a fost lansată de luptătorii apărării antiaeriene a Ucrainei pentru a doborî o rachetă rusească, dar au dat greș.

Bilanțul incidentului a fost făcut de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. "Nu avem indicii că acest incident este rezultatul unui atac intenționat asupra teritoriului NATO. Nu avem date referitoare la faptul că Rusia planifică acțiuni militare ofensive împotriva aliaților NATO. Acest lucru demonstrează faptul că există un pericol legat de continuarea războiului în Ucraina. Acest lucru nu a modificat concepția noastră fundamentală referitoare la o amenințare pentru aliații NATO", a spus acesta la un briefing ținut la Bruxelles. Stoltenberg a avertizat, totodată, asupra acuzațiilor la adresa forțelor de apărare antiaeriană ale Alianției și a explicat că sistemele de apărare antiaeriană ale NATO sunt pregătite "pentru apărare împotriva atacurilor". Dar deoarece la Przewodow, cel mai probabil, a explodat o rachetă ucraineană căzută întâmplător, "acest lucru explică de ce reacția a fost așa cum a fost și acest lucru nu spune nimic de capacitatea noastră de a ne apăra împotriva unor atacuri premeditate asupra teritoriului NATO".

Incidentul care a avut ca rezultat uciderea unor oameni nu duce nici la răcirea legăturilor polono-ucrainene, nici la o criză în legăturile dintre Kiev și Bruxelles. Acest lucru îl dau de înțeles Ucrainei oficialii țărilor NATO. Astfel, primul ministru al Marii Britanii, Rishi Sunak, a declarat că responsabilitatea pentru incident revine oricum părții ruse, pentru că "nimic din acestea nu s-ar fi petrecut, dacă nu ar fi fost invazia Rusiei în Ucraina". Fiindcă veni vorba, evenimentele din țara vecină nu au influențat în niciun fel hotărîrea Camerei deputaților (camera inferioară) a Parlamentului ceh, care au sprijinit miercuri în majoritate (129 din 156) rezoluția privind recunoașterea actualelor autorități din Rusia ca "regim terorist". Kremlinul este incriminat, inclusiv și "loviturile sistematice cu rachetă asupra infrastructurii civile ucrainene".

Pesemne nu vor fi introduse niciun fel de modificări la noul pachet, - al IX-lea, de sancțiuni ale UE împotriva Rusiei și Republicii Belarus. Acest pachet se preconizează să fie prezentat la sfârșitul lunii noiembrie. Oficialii europeni nu se referă la vreo schimbare în pregătirea pachetului, avându-se în vedere incidentul de la Przewodow.

În schimb este posibilă să se intensifice apărarea spațiunului aerian al Poloniei. După cum informează "Spiegel", Ministerul Apărării al Germaniei i-a propus acestei țări ajutor pentru controlul asupra spațiului aerian. Este vorba de patrularea spațiului aerian american de Forțele Armate germane. "Acest lucru poate fi făcut chiar și mâine, dacă Polonia va dori acest lucru", a declarat un reprezenatnt al Ministeului german al Apărării.

Kremlinul a rămas mușțumit de reacția Occidentului. Secretarul de presă al președintelui Federaţiei Ruse, Serghei Peskov, chiar l-a lăudat pe Biden pentru circumspecția și profesionalismul maifestate. "Polonezii aveau toate mijloacele posibile pentru a comunica imediat că este vorba de rămășițele unei rachete S-300. Și imediat toți specialiștii ar fi înțeles că aceasta nu putea fi o rachetă care are legătură cu forțele armate rusești", a afirmat Peskov.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.