Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Președinta Taiwanului, atac frontal la conducerea chineză, înainte de alegeri: 'Taiwanul să fie în continuare al poporului taiwanez'

www.ndtv.com
Tsai Ing-wen

Președinta Taiwanului, Tsai Ing-wen, a declarat sâmbătă că misiunea ei în viață este de a se asigura că insula continuă să aparțină poporului său și că existența Taiwanului nu reprezintă o provocare pentru nimeni, într-o poziție de respingere vehementă față de China înainte de alegeri, notează agenția Reuters.

Alegerile locale din 26 noiembrie din Taiwan au loc la o lună după ce președintele chinez Xi Jinping, care a intensificat presiunea militară asupra insulei guvernate democratic pentru a accepta suveranitatea Beijingului, a obținut un al treilea mandat de conducere, ceea ce reprezintă un precedent.

În timp ce votul pentru primari și consilieri se referă nominal la probleme interne, Tsai a declarat în fața miilor de susținători entuziasmați la un miting în centrul Taipei că miza este mult mai mare, fiind prima dată când atacă atât de explicit China în această campanie.

Tsai a declarat că nu a "capitulat" în fața propunerii lui Xi "o țară, două sisteme" pentru autonomie sub suveranitate chineză și că, sub conducerea sa, tot mai multe țări consideră că democrația și securitatea Taiwanului sunt cheia păcii.

"Vreau să le spun tuturor că existența Taiwanului și insistența poporului taiwanez asupra libertății și democrației nu reprezintă o provocare pentru nimeni", a declarat ea la mitingul pentru Partidul Democrat Progresist (DPP), aflat la guvernare.

"În calitate de președinte, chemarea mea este de a depune toate eforturile pentru a lăsa Taiwanul să fie în continuare Taiwanul poporului taiwanez."

China a organizat exerciții de război în apropierea Taiwanului în august, după ce președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, a vizitat Taipei, iar de atunci a continuat activitățile militare în apropiere, inclusiv traversarea aproape zilnică cu avioane de vânătoare a liniei mediane sensibile din strâmtoarea îngustă Taiwan.

Președintele american Joe Biden se va întâlni cu Xi săptămâna viitoare, Taiwanul fiind pe ordinea de zi, potrivit Casei Albe.

TESTUL ELECTORAL AL SPRIJINULUI PARTIDULUI

În timp ce Tsai și DPP au măturat alegerile prezidențiale și parlamentare din 2020, principalul partid de opoziție, Kuomintang (KMT), a înregistrat câștiguri puternice la ultimele alegeri locale din 2018.

Scrutinul de peste două săptămâni va fi un test pentru ambele partide înainte de următorul scrutin prezidențial și parlamentar din Taiwan, la începutul anului 2024.

KMT, care a condus China înainte de a se refugia în Taiwan la sfârșitul războiului civil chinez din 1949, favorizează în mod tradițional relații strânse cu Beijingul, ceea ce l-a lăsat deschis la atacurile DPP că va vinde insula Partidului Comunist Chinez.

KMT neagă acest lucru, dar nu a putut să se debaraseze de acuzații înainte de alegerile din 2020, ceea ce a dus la o victorie zdrobitoare a DPP.

Luând cuvântul sâmbătă la un miting electoral al KMT în orașul vecin New Taipei, președintele său Eric Chu a declarat că misiunea lor este de a proteja libertatea și democrația Taiwanului.

"Cel mai important obiectiv este ca toată lumea să poată avea un viitor pașnic și stabil", a spus el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.