Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Președinte HORA: 'Dacă restaurantele rămân închise, peste 100.000 de angajaţi vor migra spre alte locuri de muncă'

exquis.ro
masa restaurant

Peste 100.000 de angajaţi din sectorul Hoteluri, Restaurante şi Cafenele (HoReCa) vor renunţa la locurile de muncă din acest domeniu, dacă Guvernul menţine interdicţia deschiderii restaurantelor la interior, a declarat, miercuri, preşedintele Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA), Daniel Mischie, într-o conferinţă de presă.

"În momentul de faţă industria restaurantelor este supusă şomajului tehnic, din cauza faptului că este restricţionată, dar în această industrie venitul era alcătuit 20-25% din salariu şi 70-75% din bacşiş. În momentul în care lipseşte bacşişul, practic angajatul nostru este nevoit să trăiască pe şomajul tehnic aferent unui salariu mic, aproape de salariul minim pe economie. Deci estimăm că foarte mulţi angajaţi vor părăsi această industrie şi probabil că vă reamintiţi ultimii ani de zile cât de greu ne-a fost să aducem angajaţi şi să formăm angajaţi în această industrie. Noi estimăm că dacă lucrurile nu se vor rezolva, din cei 200.000 de angajaţi pe care îi are industria HoReCa, practic vom scădea sub 100.000 de angajaţi", a precizat Daniel Mischie, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Virgil Musta dezvăluie de ce e obligatorie internarea persoanelor testate pozitiv cu Covid-19: ‘Din păcate, au ajuns la Terapie Intensivă’

La rândul său, preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România (FIHR), Călin Ile, a avertizat că în cazul prelungirii interdicţiei deschiderii restaurantelor şi în lipsa unui sprijin financiar guvernamental suplimentar, peste 90% din hoteluri vor fi închise la împlinirea unui an de pandemie.

"La hoteluri, la finalul lunii august, conform studiului făcut cu Cushman & Wakefield, 38% din salariaţi au plecat sau pleacă până la finalul lunii august, iar fiecare lună care va continua într-o formă în care statul fie nu găseşte o stimulare, fie nu se ridică restricţiile, va adăuga între 5-8 procente lună de lună. Dacă nu se întâmplă absolut nicio măsură de stimulare a turismului, la finalul lunii martie, deci la 12 luni de la pandemie, doar 7% din hoteluri rezistă în România. Deci tragedia e la cote maxime, hotelurile au ajuns la limita suportabilităţii financiare şi fără un sprijin din partea statului sau fără ridicarea restricţiilor care să stimuleze circulaţia turistică, e clar că lună de lună adăugăm la aceste cifre, astfel încât la 12 luni de la declanşarea pandemiei, practic industria a murit", a afirmat preşedintele FIHR.

Cele două organizaţii patronale au iniţiat o acţiune de protest prin care angajaţii şi angajatorii din HoReCa sunt îndemnaţi să oprească lucrul şi să iasă în stradă, miercuri seara, pentru a îşi exprima nemulţumirea faţă de interdicţia autorităţilor privind deschiderea restaurantelor.

Citește și: EXCLUSIV Ecaterina Andronescu pune la zid Guvernul Orban: ‘Măsurile vin foarte târziu!’

Liderul Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România, Daniel Mischie, a apreciat miercuri că un număr de 200.000 de lucrători vor participa la proteste.

"Pe întreaga industrie HoReCa avem o estimare de 200.000 de lucrători care vor participa la acest protest, oameni care lucrează în hoteluri, agenţii de turism şi restaurante, care vor manifesta în faţa locaţiilor astăzi faţă de tratamentul incorect aplicat industriei HoReCa", a declarat Daniel Mischie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.