Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele Academiei de Ştiinţe a Ungariei cere anularea unei reforme care înăspreşte controlul guvernului asupra cercetării

Inquam Photos/ Octav Ganea
Sumuleu Ciuc steag ungaria

Preşedintele Academiei Ungare de Ştiinţe (HAS), Laszlo Lovasz, a făcut miercuri apel la Curtea Constituţională să respingă o reformă care ar lăsa prestigioasa instituţie fără reţeaua sa de cercetare, ca parte a unor planuri ale guvernului de a înăspri controlul asupra mediului academic, relatează Reuters potrivit Agerpres.

Noua lege, trecută prin parlament în iulie de guvernul naţionalist al premierului Viktor Orban, lasă Academia de Ştiinţe, o instituţie veche de 200 de ani, fără reţeaua sa de organisme de cercetare şi le predă unei comisii care ar fi condusă de un preşedinte numit de prim-ministru şi care ar avea jumătate din membri proveniţi de la guvern.

Apelul preşedintelui HAS, menţionat pentru prima dată într-un interviu pentru Reuters în iunie, urmăreşte să anuleze prevederile-cheie ale reformei, care a atras proteste furioase din partea oamenilor de ştiinţă şi a altor voci pe parcursul verii.

"Protecţia Academiei Ungare de Ştiinţe, inclusă în legea fundamentală, impune în mod necesar existenţa continuă a reţelei academice de cercetare", a precizat Lovasz într-o scrisoare publicată pe site-ul HAS.

"Prin urmare, deposedarea Academiei Ungare de Ştiinţe de activitatea sa de cercetare ştiinţifică în calitate de serviciu public încalcă legea fundamentală", a scris el, adăugând că legea nu respectă dreptul la proprietate şi libertăţi ştiinţifice.

Orban a înăsprit ferm controlul guvernului asupra diferitelor zone ale vieţii publice din Ungaria, printre care universităţi, instanţe şi media în ultimul deceniu.

Într-un imposibil impediment pentru apelul lui Lovasz, toţii membrii Curţii Constituţionale au fost numiţi de la venirea lui Orban la putere în 2010. Dacă judecătorii vor respinge apelul, nu se ştie deocamdată dacă preşedintele HAS va face o sesizare la vreo instanţă europeană.

Înainte ca noua lege fie adoptată, Comisia Europeană a cerut guvernului Orban "să se abţină de la orice decizie care restricţionează libertatea academică şi ştiinţifică".

Orban a fost deseori în conflict cu UE, care îl acuză că subminează statul de drept în Ungaria.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.