Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele Africii de Sud avertizează în legătură cu 'ura rasială' după uciderea unui fermier alb

BBC.com
Cyril Ramaphosa

Preşedintele Cyril Ramaphosa i-a îndemnat luni pe sud-africani să nu vadă rata ridicată de criminalitate a ţării prin optica "urii rasiale", ca răspuns la protestele violente care au avut loc după uciderea brutală a unui fermier alb, relatează dpa.

În timp ce unii sud-africani albi susţin că sunt ţinte din cauza rasei lor, realitatea este că cele mai multe victime ale criminalităţii în ţară sunt negrii săraci, a subliniat preşedintele, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Racla cu viruși - OPINIE

"Afirmaţia că crimele violente din ferme fac parte dintr-o campanie orchestrată de negri pentru a-i alunga pe fermierii albi de pe pământurile lor pur şi simplu nu se confirmă", a declarat el.

Comentariile sale intervin după ce fermieri albi au luat cu asalt o secţie de poliţie la Senekal, în provincia Free State, săptămâna trecută în urma uciderii managerului de fermă în vârstă de 21 de ani Brendan Horner, găsit legat de un stâlp cu o frânghie în jurul gâtului. Poliţia a arestat deja doi suspecţi în legătură cu crima.

Peste 100 de protestatari albi au cerut predarea suspecţilor şi au incendiat o maşină de poliţie, a informat presa locală.

Citește și: Codrin Ștefănescu, vești despre starea de sănătate a lui Liviu Dragnea: Starea lui de sănătate se deteriorează pe zi ce trece

"Ceea ce s-a întâmplat în Senekal arată cât de uşor se poate aprinde fitilul cursei urii rasiale. Ca naţiune, trebuie să rezistăm oricărei încercări de utilizare a crimelor de la ferme pentru a mobiliza comunităţile pe linie rasială", a adăugat Ramaphosa.

"Protestele violente care au avut loc (...) arată că nu am scăpat încă de diviziunile şi neîncrederea trecutului nostru. În timp ce furia faţă de crimele fără sens este justificabilă, răzbunarea nu este", a mai spus preşedintele.

Ultimele statistici anuale privind criminalitatea în Africa de Sud arată că au avut loc 21.325 de crime între aprilie 2019 şi martie 2020. Dintre acestea, 49 au avut loc în ferme sau gospodării mici.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.