Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele american Joe Biden susţine că doreşte o 'competiţie extremă' cu China, nu un 'conflict'

CNN
Joe Biden

Preşedintele american Joe Biden a atenţionat că rivalitatea între SUA şi China va lua forma unei "competiţii extreme", asigurând totodată că vrea să evite "un conflict" între primele două puteri mondiale, informează duminică AFP şi Reuters preluat de agerpres.

Preşedintele american a explicat că nu a discutat deocamdată cu omologul său chinez Xi Jinping, dar a precizat că "nu există niciun motiv să nu-l contacteze". "El este foarte dur. El nu are - şi nu spun asta ca o critică, aceasta este realitatea - el nu are nicio uncie de democraţie în el", a adăugat Joe Biden, potrivit unor fragmente dintr-un interviu acordat CBS difuzate duminică.

China este considerată în mod unanim la Washington adversarul strategic numărul 1 al SUA şi principala provocare pe scena internaţională. Cu toate acestea, noul preşedinte american a fost foarte vag asupra acestui dosar în timpul primului său discurs de politică externă susţinut joi. El a promis că se va opune avansării autoritarismului, "în special ambiţiilor crescânde ale Chinei".

De asemenea, el s-a angajat, fără a spune cum, să "contreze abuzurile economice ale Chinei", "acţiunile sale agresive", şi să apere drepturile omului, conlucrând în acelaşi timp cu Beijingul "atunci când va fi în interesul Americii".

Presat de CBS să spună puţin mai mult despre intenţiile sale, Biden a afirmat că vrea să se concentreze pe regulile internaţionale. "Nu vreau să gestionez aceasta precum Trump. Nu trebuie să avem un conflict. Însă va exista o competiţie extremă", a spus Biden, subliniind că îl cunoaşte destul de bine pe Xi Jinping, pentru că a avut, în calitate de vicepreşedinte al lui Barack Obama în perioada 2009-2017, "24-25 de ore de discuţii cu el".

Confruntarea între China şi SUA a căpătat accente de război rece în timpul preşedinţiei lui Donald Trump, în pofida ambivalenţei lui, care şi-a concentrat iniţial atacurile pe frontul comercial afişând în acelaşi timp "prietenia" sa pentru Xi Jinping, pentru a se plasa mai târziu de partea liniei dure a secretarului său de stat Mike Pompeo.

Preşedintele chinez a atenţionat la sfârşitul lui ianuarie împotriva unui nou război rece, care ar duce, potrivit lui, la "un impas".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.