Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Președintele Argentinei taie în carne vie: alți 70.000 de bugetari concediați, după un val de 50.000 de oameni

axios.com
Javier Milei

Președintele argentinian Javier Milei plănuiește să concedieze 70.000 de funcționari publici în următoarele luni, informează ziarul La Prensa Latina, relatează Nexta.

„Am concediat 50.000 de funcționari publici și le-au fost anulate contractele. Vă rugăm să rețineți că numărul de contracte este acum redus și alte 70.000 de contracte vor fi anulate", a spus el.

Promisiunea președintelui

Preşedintele argentinian ultraliberal Javier Milei a declarat vineri, în primul său discurs privind starea naţiunii, că este hotărât să îşi continue reformele "cu sau fără sprijin politic", avertizând un Parlament, până acum reticent, că este pregătit pentru "conflict", informează AFP, relatează News.ro.

"Vom schimba ţara pentru totdeauna (...) cu sau fără sprijinul liderilor politici, cu toate resursele legale ale executivului", a declarat Milei într-un discurs ofensiv adresat parlamentarilor, care la începutul lunii februarie au respins ambiţiosul său pachet de reforme. "Dacă căutaţi conflictul, veţi avea conflict", le-a spus el, adăugând că "dacă calea confruntării nu este cea pe care o alegem, nu ne vom feri de ea (...) vă veţi afla în faţa unui animal diferit de cei cu care sunteţi obişnuiţi".

Cu toate acestea, de aproape trei luni, şeful statului se adresează întregii clase politice, guvernatorilor de provincie influenţi, liderilor de partid şi foştilor preşedinţi, pentru a forja un "nou contract social" pentru ţară, bazat pe zece principii eminamente liberale: un buget echilibrat "nenegociabil", proprietatea privată "inviolabilă" şi cheltuieli publice reduse la nivelul "istoric" de 25% din PIB, printre altele.

Un "pact de mai", aşa cum l-a numit, care va fi semnat la Cordoba (nordul Argentinei), în mod simbolic, la 25 mai, la aniversarea revoluţiei din 1810, care a dus la independenţa Argentinei în 1816.

Mesaj pentru argentinieni

Pe plan social, Javier Milei le-a cerut argentinienilor "răbdare şi încredere", în ciuda impactului primelor măsuri de austeritate fiscală (devalorizare de peste 50%, liberalizarea preţurilor, eliminarea multor subvenţii) care, pe termen scurt, stimulează inflaţia şi determină o scădere a activităţii economice.

"Mai este încă ceva timp până când vom putea culege beneficiile consolidării economice şi ale reformelor pe care le punem în aplicare (...), dar, pentru prima dată în istorie, atacăm problema prin cauza ei. Pentru aceasta vă cer răbdare şi încredere", a declarat el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.