DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Preşedintele ASF: 'Educaţia financiară nu este un lux, se înscrie printre necesităţile vieţii contemporane'

Nicu Marcu ASF

Sănătatea financiară a unei naţiuni are o importanţă strategică, iar educaţia financiară este cea care poate asigura baza necesară unei mai bune protecţii şi rezilienţe economico-financiare, a declarat joi, la "Forumul educaţiei financiare", preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, Nicu Marcu.

"Sănătatea financiară a unei naţiuni are întotdeauna o importanţă strategică, pentru că se referă la nivelul de bunăstare pe care îl au cetăţenii. Nevoia de sănătate şi de stabilitate financiară este critică pentru fiecare cetăţean, iar educaţia financiară este cea care poate asigura baza necesară unei mai bune protecţii şi rezilienţe economico-financiare.(...) Educaţia financiară nu este un lux, ea se înscrie deja, de multe decenii, printre necesităţile vieţii contemporane", a spus Marcu.

El a subliniat că Autoritatea de Supraveghere Financiară face eforturi în reglementarea şi controlul pieţelor financiare, "cu toată hotărârea şi într-un mod cât se poate de transparent", fie că este vorba despre iniţiative legislative punctuale fie "de măsuri mai puţin confortabile", dar corecte şi sustenabile pentru sănătatea pieţelor financiare nebancare.

"Crizele recente, care au culminat cu turbulenţele economiei mondiale determinate de războiul din Ucraina, arată că globalizarea economică şi financiară vine cu o serie de provocări. Creşterea negativă, inflaţia şi insecuritatea alimentară devin concepte din ce în ce mai des evocate în vocabularul economic actual. Pe de altă parte, nu putem să nu recunoaştem că globalizarea fluxurilor de capital şi digitalizare a serviciilor şi produselor financiare au deschis noi orizonturi de aşteptare în materie de prosperitate sustenabilă. Din păcate însă, aceste orizonturi continuă să aducă nu doar noi oportunităţi, ci şi noi riscuri. Trăim sub semnul propriilor alegeri financiare. Creşterea complexităţii produselor financiare, volatilitatea pieţelor financiare, proliferarea tehnologiei blockchain şi sau digitalizarea asimetrică a serviciilor financiare sunt consecinţe ale unor unei evoluţii macroeconomice mondiale. Această evoluţie impune riscul financiar ca o componentă inevitabilă a vieţii cotidiene", a afirmat preşedintele , potrivit Agerpres.ro.

Acesta a semnalat că din ce în ce mai multe decizii zilnice au implicaţii financiare mai mult sau mai puţin conştientizate şi fiecare zi poate aduce oportunitatea unei investiţii, dar şi riscul de a cădea victimă unor tranzacţii ale căror implicaţii pot compromite sănătatea economică a familiilor.

"Spre exemplu, neasigurarea unor bunuri, investiţiile la bursă sau investiţiile în criptomonede pot deveni doar câteva situaţii generatoare de riscuri pe care absenţa educaţiei financiare de bază ne face incapabili de a le înţelege şi evalua. Practic, autonomia financiară a cetăţenilor implică şi deplasarea asimetrică a responsabilităţii în materie de decizii financiare de la instituţiile financiare către indivizi. Acest proces de transformare progresivă a riscului nu poate lăsa indiferentă o instituţie precum este Autoritatea de Supraveghere Financiară. Subliniez aici consistentele eforturi menite să asigure sănătatea financiară a pieţelor de capital, de asigurări şi de pensii autohtone. Autoritatea îşi propune ca prin dezvoltarea abilităţilor financiare ale cetăţenilor să se alinieze nu doar la tendinţele recente în materie ale ţărilor OECD şi să contribuie şi la implementarea proiectului România educată, proiect iniţial şi promovat de preşedintele României", a precizat Nicu Marcu.

Şeful ASF şi-a exprimat convingerea că, deşi în statisticile privind gradul de alfabetizare financiară a cetăţenilor din România nu atinge nivelul ţărilor fruntaşe din OCDE, iniţiativele pe care Guvernul român, societatea civilă, partenerii financiari şi în special instituţia pe care o conduce le-au luat în acest sens vor genera curând rezultate aşteptate.

"Toate acţiunile de educaţie financiară ale autorităţii vizează dezvoltarea unei atitudini proactive în materie de comportament financiar responsabil. Toate acţiunile de educaţie financiară ale Autorităţii vizează dezvoltarea unei atitudini proactive în materie de comportament financiar responsabil.(...) Prin toate semnalele pe care instituţia noastră nu încetează să le transmită, ne propunem să sporim capacitatea cetăţenilor în a detecta, evalua şi eventual exploata în scopul prosperităţii individuale, gradul de risc al tuturor produselor şi serviciilor financiare", a punctat Nicu Marcu.

Acesta a semnalat că printr-o serie de parteneriate încheiate cu 20 de universităţi româneşti, ASF a organizat cu Institutul de Studii Financiare aproape 70 de seminarii la care au participat peste 5.000 de studenţi. De asemenea, mai mult de 500 de profesori au fost pregătiţi în domeniul educaţiei financiare, pentru a transfera cunoştinţele elevilor de gimnaziu.

Prima ediţie a "Forumului educaţiei financiare" este o iniţiativă a Autorităţii de Supraveghere Financiară, a Academiei de Studii Economice din Bucureşti şi a Asociaţiei Române a Băncilor şi este desfăşurată sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.