Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele ASF: Schimbările climatice afectează din ce în ce mai mult randamentul şi valoarea investiţiilor

RFI
schimbari climatice seceta

Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare şi Pieţe (ESMA) şi Autoritatea Europeană pentru Asigurări şi Pensii Ocupaţionale (EIOPA) şi-au exprimat angajamentul, cu ocazia conferinţei ONU privind schimbările climatice, de a contribui la un sistem financiar durabil, ca parte a Acordului Ecologic European şi a eforturilor internaţionale depuse în acest sens. Pieţele financiare europene se află într-un punct de schimbare, în care preferinţele investitorilor se îndreaptă către produse financiare care încorporează factori de mediu, transmite ASF, citat de news.ro

„Factorii de mediu afectează din ce în ce mai mult randamentul şi valoarea investiţiilor¸ după cum reiese şi din cel mai recent Raport de tendinţe şi riscuri pe pieţele financiare locale şi internaţionale, elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară. Este evidentă preocuparea tot mai puternică, la nivelul statelor şi guvernelor, dar şi la nivelul conducătorilor pieţelor financiare ale lumii, cu privire la transformarea necesară a economiei pentru a lupta împotriva încălzirii globale. Din perspectiva pieţelor supravegheate de Autoritate, entităţile care funcţionează în aceste sectoare financiare vor trebui să-şi asume un proces de adaptare a strategiei lor de dezvoltare, a managementului riscului şi a transparentizării proceselor lor la contextul viitor, astfel încât să înglobeze măsuri şi direcţii specifice combaterii încălzirii globale şi reducerii semnificative a riscului climatic”, afirmă Nicu Marcu, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară.

Având în vedere aceste provocări, ESMA are un rol cheie în a ajuta investitorii să înţeleagă mai bine impactul factorilor de mediu, sociali şi de guvernanţă (ESG) asupra investiţiilor lor şi modul în care o investiţie contribuie la un viitor durabil.

Pentru a sprijini acest demers, ESMA a publicat Strategia privind finanţarea durabilă în februarie 2020, care stabileşte acţiuni concrete pentru integrarea factorilor ESG în toate domeniile sale de activitate.

Alături de alte activităţi din zona finanţării durabile, EIOPA va finaliza în 2022 primul tablou de bord la nivel european privind deficitul de protecţie a asigurărilor pentru catastrofele naturale, care va creşte gradul de conştientizare cu privire la rolul asigurărilor împotriva pericolelor legate de climă.

EIOPA se aşteaptă ca industria asigurărilor şi pensiilor să evalueze riscurile legate de climă, de exemplu ca parte a evaluării propriilor riscuri şi propriei solvabilităţi (ORSA) de către asigurători sau prin informările privind modul în care activităţile lor contribuie la tranziţia către o economie durabilă din punct de vedere ecologic.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.