Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Președintele ASF: 'Succesul listării Hidroelectrica poate reprezenta începutul unei noi epoci pentru piaţa românească de capital'

Inquam Photos / George Calin
nicu marcu asf

Succesul listării Hidroelectrica poate reprezenta începutul unei noi epoci pentru piaţa de capital din România, o epocă de creştere şi maturizare financiară şi consolidare normativă în aport cu exigenţele dezvoltării durabile şi ale economiei globale, a declarat, miercuri, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Nicu Marcu.

"Onorată de succesul listării Hidroelectrica, vă asigur că Autoritatea va continua să lucreze astfel încât acest eveniment să nu fie doar un succes izolat, ci începutul unei epoci de dezvoltare a pieţei româneşti de capital. Nu întâmplător, toate cele cinci direcţii strategice ale instituţiei noastre pentru perioada 2023-2025 structurează şi orientează câmpul nostru de acţiune instituţională în acord cu acest obiectiv ambiţios. În acelaşi timp, apreciem că îndeplinirea criteriilor pentru piaţa emergentă Morgan Stanley va creşte vizibilitatea şi promovarea pieţei de capital din România, având în vedere calitatea acestuia de lider la nivel global în furnizarea de instrumente care oferă suport pentru adoptarea deciziilor de investiţii", a afirmat Marcu, la evenimentul de listare a companiei Hidroelectrica la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

În opinia sa, nu trebuie să uităm că "noile oportunităţi vin cu noi provocări". Astfel, tensiunile geopolitice, creşterea asimetrică a pieţei de capital sau digitalizarea incompletă pot genera riscuri, anxietăţi şi eşecuri, potrivit Agerpres.

"Pentru a face faţă acestor provocări, trebuie să fim pregătiţi pentru noi eforturi normative. Asigurarea stabilităţii pieţelor financiare nebancare şi gestionarea eficientă a riscurilor devin priorităţi indiscutabile. Expunerea la riscurile privind integrarea factorilor de mediu, social şi de guvernanţă, precum şi rezilienţa operaţională a infrastructurilor şi operatorilor economici sunt dublate de riscurile actuale generate de contextul macroeconomic şi geopolitic", a adăugat Nicu Marcu.

Preşedintele ASF a subliniat că integritatea şi încrederea în pieţele financiare nebancare din România devin, astfel, condiţii esenţiale pentru a permite investitorilor să activeze într-un mediu financiar transparent şi sigur, dat fiind că economia globală şi, implicit, cea naţională traversează perioade de vulnerabilităţi inedite ale sistemului financiar.

"Dincolo de eforturile de control şi reglementare a comportamentului marilor actori financiari, protejarea micilor investitori din piaţa de capital este o prioritate pentru noi. Această prioritate nu poate fi decât complementară cu dezvoltarea pieţei române de capital şi în special a Bursei de Valori Bucureşti. Astfel, cum de-a lungul timpului am subliniat în poziţiile publice ale Autorităţii, oferirea unui pachet cât mai mare de acţiuni Hidroelectrica investitorilor rezidenţi va contribui la mărirea atractivităţii pieţei locale", a susţinut şeful ASF.

Potrivit acestuia, listarea exclusivă a Hidroelectrica pe piaţa locală de capital poate conduce la accesul mai facil al fondurilor de investiţii pentru plasamente substanţiale realizate la Bursa de Valori Bucureşti, precum şi la susţinerea activităţii participanţilor din sistemul bursier local.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.