Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc vrea INTERIZCERE creșterii porcilor în gospodării

ferma porci

Autorităţile trebuie să se decidă asupra modului de creştere a porcului în România, fie în sistem industrial, fie în gospodării, întrucât cele două sisteme nu au cum să supravieţuiască împreună în contextul evoluţiei pestei porcine africane pe teritoriul ţării, consideră reprezentanţii Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), potrivit agerpres.ro.

Citește și: Nimeni nu știa aceste detalii! Cum a câștigat Adelina Pestrițu primii bani și pe ce i-a cheltuit

"Cele două sisteme nu o să supravieţuiască împreună. Este exclus. Raportul Comisiei Europene, după controlul din luna februarie pe pesta porcină africană, arată că autorităţile nu şi-au făcut treaba, dar nu şi-au făcut-o pentru că nu au putut. Nu au avut instrumente, dar şi pentru că legislaţia în vigoare nu este respectată şi vorbesc de partea de biosecuritate. (...) Nu o să oprim pesta porcină africană dacă nu vom lua decizii extrem de dure şi extrem de urgente. Este nevoie de o decizie politică", a declarat, miercuri, Ioan Ladoşi, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România, la un seminar privind industria cărnii.

El a menţionat că ordinul ministrului Agriculturii privind stabilirea dimensionării tipurilor de exploataţii de suine pe teritoriul României, adoptat pe 18 martie, care limita gospodăria de subzistenţă la 5 porci, era o primă măsură şi "o treabă extrem de clară", însă acesta a fost ulterior abrogat.

Citește și: Lovitură pentru toți operatorii de telefonie mobilă! Aceștia sunt trași la răspundere

Pe 29 martie, premierul Viorica Dăncilă i-a solicitat ministrului Agriculturii, Petre Daea, să anuleze ordinul pentru stabilirea dimensionării tipurilor de exploataţii de suine pe teritoriul României.

"(...)Domnule ministru, este foarte bine că avem aceste subvenţii la timp, însă în acelaşi timp am să vă rog să reveniţi asupra ordinului pe care l-aţi dat în legătură cu stabilirea dimensionării tipurilor de exploataţii de suine pe teritoriul României. Eu cred că trebuie să avem grijă de oamenii care au ferme mici şi să îi încurajăm. Vă rog să anulaţi ordinul, să revenim la ce aveam înainte şi vom face o analiză referitor la acest aspect", a spus Dăncilă.

La rândul său, Ştefan Pădure, preşedintele Asociaţiei pentru Promovarea Alimentului Românesc, şi-a exprimat dezamăgirea faţă de anularea acestui ordin, susţinând totodată că orice decizie se va lua în privinţa creşterii porcului în România trebuie făcută strategic pe o perioadă lungă de timp.

Citește și: Victorie pentru Klaus Iohannis! A câștigat războiul cu Ministerul Apărării

"Îmi pare rău de ceea ce s-a întâmplat zilele trecute cu ordinul domnului Daea, care arăta o linie României şi nu era vorba de impozitare, poate că nici nu trebuiau impozitaţi, trebuia identificarea porcului. România trebuie să ia o decizie: vreau să fac porc industrial sau vreau porc în gospodării. Cele două variante nu funcţionează din păcate. (...) Dacă nu se ia o decizie pe linia aceasta ar trebui să ştim. Nu mai investiţi, pentru că nu mai are sens, noi vom merge pe porcul în gospodării şi îi dăm aceluia o valoare - putem găsi o soluţie şi pentru porcul tip gospodărie - dar strategic, nu pe 5 ani, ci pe 10 - 20 de ani trebuie să avem aceste obiective. Dacă ne oprim să facem autostrăzi că facem transhumanţă sau că avem lilieci rămânem într-o situaţie care convine Europei de minune. România este a şasea ţară, avem potenţial, ne lasă să pierdem pe mâna noastră", a explicat Pădure.

Reprezentantul Ministerului Agriculturii, secretarul de stat Alexandru Valentin Ţachianu, a confirmat că ordinul care reglementa dimensionarea tipurilor de exploataţii de suine pe teritoriul României a fost abrogat, fără a comenta motivul acestei decizii, dar a adăugat că românul este legat de acest animal, iar "dacă îl iei din curte, îl ia şi îl bagă în pat".

"Din păcate sau din fericire, cum vrem să îi spunem, românul este legat de acest de animal, dacă îl iei din curte, îl ia şi îl bagă în pat. Trebuie să vedem ce variante sunt pentru că sunt şi alte state care au găsit soluţii la această problemă. (...) Problema nu este a acelora care cresc 2-3 porci, ci mişcarea necontrolată a animalelor. (...) Oamenii trebuie educaţi în ceea ce priveşte creşterea porcului. Trecerea nu se poate face brusc. Oamenii trebuie să înveţe să trăiască cu virusul şi să înveţe să îl controleze", a spus Ţachianu.

Potrivit datelor Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), anunţate la începutul lunii aprilie, pesta porcină africană evolua în 197 de localităţi din 19 judeţe, numărul focarelor active fiind în scădere de la 914 în 25 martie 2019 la 716 pe 3 aprilie.

În exploataţiile comerciale au fost consemnate 12 focare. În alte două judeţe există doar cazuri la mistreţi.

Numărul porcilor eliminaţi, afectaţi de boală, a ajuns la 365.486, iar 1.249 au fost cazuri la mistreţi.

De asemenea, până la 3 aprilie 2019 au fost despăgubiţi 8.615 de proprietari, valoarea totală a plăţilor fiind de 251.467.020 de lei.

Prezenţa virusului PPA în ţara noastră a fost semnalată pentru prima oară pe 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.