Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Președintele BCE, Christine Lagarde, a reiterat avertismentele conform cărora persoanele din Rusia folosesc criptomonede pentru a evita sancțiunile

Christine Lagarde

Președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a reiterat avertismentele conform cărora persoanele și întreprinderile rusești folosesc criptomonede pentru a evita sancțiunile, conform cointelegraph.com.

Începând cu 18 martie, totuși, volumul zilnic de tranzacționare cu criptomonede exprimat în ruble era de doar 7,4 milioane de dolari, în scădere cu peste 50% față de cifrele recente și un vârf de 70 de milioane de dolari pe 7 martie, potrivit Chainalysis.

Această sumă reprezintă o mică parte din volumul total al pieței cripto globale, volumul zilnic total al Bitcoin fluctuând în general între 20 de miliarde de dolari și 40 de miliarde de dolari.

Într-o prezentare la Bank for International Settlements Innovation Summit de marți, criptoscepticul Lagarde a spus că autoritățile financiare europene au spus că „volumele de ruble în stabile, în criptos, în acest moment [este la] cel mai înalt nivel pe care l-am văzut din 2021 poate.”

Lagarde nu a arătat cu degetul către guvernul rus și a subliniat că în primul rând indivizii și întreprinderile rusești se orientează către criptomonede. Cu toate acestea, ea a spus că criptomonedele „sunt cu siguranță folosite ca o modalitate de a încerca să eludeze sancțiunile”.

„Deci este [cripto] o amenințare? Da. A […] fost o amenințare în trecut? Da, pentru că, atunci când te uiți la multe tranzacții dubioase care au loc, multe dintre activitățile criminale plătesc au loc, de foarte multe ori găsiți niște active cripto”.

Comentariile lui Lagarde par a fi în contradicție cu datele furnizate de Chainalysis și Kaiko, precum și cu cele ale experților. Jake Chervinsky de la Asociația Blockchain a spus că este puțin probabil ca Rusia să utilizeze activele cripto ca metodă de eludare a sancțiunilor occidentale.

Datele furnizate de firma de analiză criptografică Kaiko au arătat că volumul rublei în Tether ( USDT ) a scăzut cu 86% de la vârful de 38 de milioane de dolari din 7 martie la mai puțin de 5 milioane de dolari pe 22 martie. A existat o creștere rapidă înainte de război și crește ulterior, dar volumele au revenit acum la niveluri sub cele observate în cea mai mare parte a începutului lunii februarie. Asta înainte de a fi impuse sancțiuni.

În schimb, criptomoneda joacă un rol în a ajuta refugiații ucraineni să evadeze din țară. CNBC a povestit povestea unui refugiat ucrainean care folosea pseudonimul „Fadey”, care a fugit din națiunea sfâșiată de război cu 2000 USD în Bitcoin pe un portofel rece, făcându-i mult mai ușor accesul la activele sale monetare odată ce a ajuns în siguranță în Polonia.

Alex Gladstein, director de strategie al Fundației pentru Drepturile Omului, a declarat că încercarea de a retrage bani de la băncile ucrainene în săptămânile premergătoare invaziei a fost incredibil de dificilă și a subliniat dificultățile cu care se confruntă refugiații care încearcă în prezent să-și acceseze fondurile din țări precum Polonia.

„Cum ai de gând să-ți accesezi contul bancar ucrainean din Polonia? Noroc."

Donațiile făcute Ucrainei prin intermediul criptoactivelor au crescut vertiginos în ultimele trei luni, donațiile totale zilnice făcute Ucrainei ajungând acum la 100,9 milioane de dolari, potrivit datelor Merkel Science.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.