Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Președintele Braziliei: 'Chestiunile geopolitice' nu trebuie să deturneze agenda de discuţii a G20

ndtv.com
g20 india

"Chestiunile geopolitice" nu trebuie să deturneze agenda de discuţii a G20, a declarat duminică preşedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva, preluând preşedinţia grupului la finalul summitului de la New Delhi, relatează AFP. Liderul brazilian a făcut astfel referire la divergenţele legate de războiul din Ucraina.

"Nu putem lăsa chestiunile geopolitice să blocheze agenda de discuţii a G20", a declarat Lula da Silva. "Nu avem niciun interes ca G20 să fie divizat. Avem nevoie de pace şi cooperare în loc de conflicte", a subliniat acesta, la sfârşitul summitul anual al grupului format din 19 state şi Uniunea Europeană, ce constituie împreună circa 85% din PIB-ul global, conform agerpres.

India, ţara gazdă a summitului, s-a văzut nevoită să menţină un echilibru dificil între alianţa sa tradiţională cu Moscova, care furnizează cea mai mare parte a importurilor sale de armament, şi apartenenţa sa la grupul "Quad", alături de SUA, Japonia şi Australia.

În declaraţia adoptată în finalul summitului, reprezentanţii statelor din G20 denunţă "folosirea forţei" în Ucraina pentru obţinerea de teritorii, dar fără a menţiona Rusia.

"În ce priveşte războiul din Ucraina (...), în cadrul Cartei ONU, toate statele trebuie să se abţină de la recurgerea la ameninţări cu sau la folosirea forţei pentru a încerca să obţină câştiguri teritoriale în detrimentul integrităţii teritoriale şi al suveranităţii politice ale altui stat", se arată în text.

Acesta nu se referă însă explicit la o "agresiune" rusă în Ucraina, termen folosit în 2022 la precedentul summit G20 din Bali.

Consilierul american pentru securitatea naţională Jake Sullivan a salutat formularea, declarând duminică presei: "Din punctul nostru de vedere e o treabă foarte bună".

Sullivan a adăugat că declaraţia a subliniat principiul inadmisibilităţii recurgerii la arme nucleare şi că "o pace justă trebuie să se bazeze pe principiile Cartei ONU, mai ales principiile suveranităţii şi integrităţii teritoriale".

"Atacurile asupra infrastructurilor civile (...) trebuie să înceteze", a mai spus responsabilul american.

La rândul său, şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a calificat duminică summitul drept "fără îndoială un succes". "Am reuşit să dejucăm tentativele Occidentului de a 'ucrainiza' ordinea de zi a summitului", a spus Lavrov într-o conferinţă de presă.

Nici preşedintele rus Vladimir Putin, nici omologul său chinez Xi Jinping nu au asistat la summitul de la New Delhi.

Responsabilul indian Amitabh Kant, unul dintre principalii organizatori ai summitului, a declarat sâmbătă că Brazilia se numără între ţările care au contribuit la elaborarea unui compromis privind Ucraina în declaraţia finală.

Într-un interviu difuzat sâmbătă seara pe canalul TV indian Firstpost, preşedintele brazilian a asigurat că Vladimir Putin va fi invitat să ia parte la următorul summit G20 prevăzut pentru 2024 la Rio de Janeiro, în pofida mandatului de arestare emis împotriva sa în martie de Curtea penală internaţională (CPI), sub acuzaţia de crime de război legate de deportarea de minori ucraineni.

"Pot să vă spun că, dacă eu sunt preşedintele Braziliei şi (Putin) vine în Brazilia, nu sunt motive să fie arestat", a declarat Lula da Silva, a cărui ţară este semnatară a Statutului de la Roma din 1998, ce a stat la baza creării CPI în 2002.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.