Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Președintele BVB: Investitorii au tras un semnal de alarmă încă din septembrie

Radu Pop
BVB

Majoritatea indicilor de referinţă ale burselor globale au intrat în teritoriu negativ luna trecută, marcând astfel un declin de două cifre în primele nouă luni din 2022, potrivit Mediafax.

Mai mult, deteriorarea sentimentului investiţional s-a accentuat după lunile de vară pe măsură ce temerile investitorilor cu privire la creşterea ratelor dobânzilor şi intrarea în recesiune a pieţelor dezvoltate au căpătat din ce în ce mai multă amploare, spune Radu Hanga, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti.

„Investitorii au tras un semnal de alarmă important în luna septembrie în majoritatea pieţelor de capital internaţionale, nu doar în Romania. Întoarcerea volatilităţii în pieţe după un nivel mai calm de tranzacţionare din lunile de vară aduce cu sine noi oportunităţi de tranzacţionare. Romania a fost mai rezilientă decât alte pieţe de capital dezvoltate în acest context internaţional complicat. Asistăm la un val de date negative, ceea ce a condus la o deteriorare asentimentului investiţional, în special după ce a devenit clar că băncile centrale vor majora dobânzile, făcându-i pe unii investitori să se aştepte la o încetinire econo­mică“, explică Radu Hanga, conform unui comunicat de presă al BVB.

Inflaţia persistentă, costurile cu energia şi utilităţile, riscurile din lanţul de aprovizionare şi contextul regional complicat sunt elemente printre care investitorii din pieţele de capital au fost nevoiţi să navigheze de-a lungul lui 2022. La finalul primelor nouă luni ale anului, majoritatea indicilor bursieri se aflau în teritoriu de corecţie. De exemplu, o serie de indici de tip total return, care includ şi dividendele, au afişat scăderi de peste 10% în perioada ianuarie-septembrie.

Astfel, indicele american S&P 500 a înregistrat o depreciere de 11,7%, în timp ce în Europa, cele mai reprezentative 600 de companii au consemnat un declin de 18,2% prin prisma indicelui Stoxx 600. O serie de indici internaţionali în care este inclusă şi Romania au încheiat primele nouă luni tot în teritoriu negativ: -11,6% pentru FTSE Emerging Markets şi -13,6% pentru MSCI Frontier Markets. Piaţa de capital din Romania s-a aliniat trendului internaţional, chiar daca indicele BET-TR a avut o depreciere mai temperată, de 10,5% după primele nouă luni.

În România, evoluţia comparativă mai bună în raport cu alţi indici internaţionali a fost posibilă după ce, în august, indicele BET-TR atinsese un nou maxim istoric.

Activitatea investiţională s-a intensificat în septembrie pe bursa de la Bucureşti, după un ritm mai temperat din lunile de vară. De exemplu, luna trecută, au fost realizate peste 140.000 de tranzacţii pe Piaţa Reglementată a BVB, cu 48% mai multe faţă de august, şi aproape 17.000 de tranzacţii pe Sistemul Multilateral de Tranzacţionare, plus 13%.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.