Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Președintele chinez Xi Jinping transmite 'condoleanțe profunde' Franței după moartea fostului șef de stat Valéry Giscard d'Estaing

Newsweek
Xi Jinping

Preşedintele chinez Xi Jinping a transmis "condoleanţe profunde" omologului său francez Emmanuel Macron după moartea fostului şef de stat Valéry Giscard d'Estaing, a transmis vineri televiziunea de stat, conform AFP, potrivit AGERPRES.

Fostul preşedinte a fost "un om de stat francez remarcabil şi un important promotor al integrării europene", a afirmat Xi Jinping în mesajul său, conform comentariilor transmise de postul CCTV.

"El a iubit cultura chineză, a încurajat activ schimburile amicale şi cooperarea între China şi Franţa şi a contribuit semnificativ la dezvoltarea relaţiilor dintre cele două ţări", a subliniat liderul forte de la Beijing.

Valéry Giscard d'Estaing s-a deplasat în China pentru prima dată în calitate de preşedinte în octombrie 1980, într-un moment în care ţara începea să se deschidă. Chinezii sunt "un popor chemat să exercite o influenţă considerabilă în lume în viitor", a declarat el atunci la Beijing.

Vezi și: Sondaj IRES: PSD are 3 procente în fața PNL în intenția de vot la parlamentare

Această vizită a permis în special semnarea unui acord pentru construirea de către Franţa a două centrale nucleare în China (Daya Bay şi Ling Ao, în apropiere de Hong Kong).

Valéry Giscard d'Estaing a fost de asemenea unul dintre puţinii lideri occidentali care s-au deplasat în Tibet cu această ocazie, în vizită privată.

Această călătorie oficială în China a avut loc la şapte ani după cea a precedesorului său Georges Pompidou, primul preşedinte francez care s-a deplasat la Beijing, în 1973.

Valéry Giscard d'Estaing, care a condus Franţa din 1974 până în 1981, a murit miercuri la vârsta de 94 de ani în urma infectării cu COVID-19, a anunţat familia sa.

După ce a părăsit Palatul Elysée, el s-a deplasat în China în mai multe rânduri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.