Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Președintele CJ Constanța, după citirea auditului: La Teatrul de Stat lucrurile nu sunt cum ar trebui, la prima vedere a documentelor

Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Marius Horia Ţuţuianu, susţine că, în urma controlului realizat la Teatrul de Stat, după ce mai mulţi actori au contestat-o pe directoarea Dana Dumitrescu, lucrurile nu stau aşa cum trebuie. El spune că forma finală a raportului întocmit va fi gata peste câteva zile şi atunci va lua o decizie privind conducerea instituţiei de cultură, scrie news.ro.

citește și: LOVITURA de GRAȚIE, dată de Senat: OUG pe Legile Justiției, RETRIMISĂ în Comisia Iordache

Marius Horia Ţuţuianu a declarat, miercuri, la finalul şedinţei Consiliului Judeţean, că a fost încheiat auditul de la Teatrul de Stat Constanţa şi că după informaţiile primite lucrurile nu sunt cum ar trebui să fie.

"În privinţa auditului la teatru, am o formă, nu este forma finală. Aştept în următoarele zile forma finală. Vă pot spune atât la ora aceasta: lucrurile nu sunt cum ar trebui, la prima vedere a documentelor. Nu sunt aşa cum ar trebui acolo. La începutul lunii ianuarie vom lua o decizie în ceea ce priveşte managementul Teatrului de Stat Constanţa. Am înţeles că îi şi expiră doamnei contractul undeva în februarie sau martie. Dar după ce voi analiza cu mare atenţie fiecare punct, sunt multe puncte, în luna ianuarie voi lua o decizie în privinţa managementului la Teatrul de Stat Constanţa. Dar vă pot spune că lucrurile nu sunt cum ar trebui din punct de vedere managerial", a afirmat preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa.

În urmă cu o lună, el a dispus un control la Teatrul de Stat Constanţa după ce mai mulţi actori au acuzat-o pe directoarea Dana Dumitrescu de mai multe nereguli.

Ei i-au adresat o scrisoare deschisă preşedintelui Marius Horia Ţuţuianu, în care semnalau mai multe probleme legate de activitatea instituţiei.

Astfel, actorii acuzau că sunt alese în reportoriu în mod special spectacole în care Dana Dumitrescu are rolul principal, acest lucru întâmplându-se în 10 din 24 de spectacole. De asemenea, actorii mai susţineau că distribuţiile spectacolelor sunt hotărâte în mod abuziv pe baza simpatiilor sau antipatiilor, de unde "prezenţa în repertoriu a unor producţii slabe din punct de vedere calitativ".

Totodată, în documentul citat se afirma că au fost realizate multe producţii ample, cu bugete mari, care s-au jucat doar de câteva ori, din cauza managementului defectuos sau din motive personale ale directoarei şi din acest motiv ar fi fost afectat bugetul teatrului.

Actorii nemulţumiţi spuneau că nu se întocmesc procese verbale la şedinţele Consiliului Artistic şi nici la şedinţele Consiliului de Administraţie, că nu se supun la vot hotărîrile Consiliului de Administraţie şi că în acest an Teatrul de Stat Constanţa a funcţionat fără Regulament de Ordine Interioară şi fără aducerea la cunoştinţă a Contractului Colectiv de Muncă, acestea fiind afişate la avizierul teatrului abia la finalul lunii octombrie 2018, fără consultarea angajaţilor, aşa cum prevede legislaţia.

Actorii care semnau scrisoarea o mai acuzau pe Dana Dumitrescu de faptul că tolerează indisciplina, că foloseşte şoferul şi maşina instituţiei în interes personal şi că nu a însoţit trupa teatrului la deplasările la festivalurile din România.

Directoarea Teatrului de Stat Constanţa, Dana Dumitrescu, a răspuns afirmaţiilor făcute în acea scrisoare deschisă, precizând că distribuţia face parte din concepţia regizorală şi este făcută exclusiv de regizor. De asemenea, Dana Dumitrescu spunea că programarea spectacolelor a fost făcută întotdeauna numai în baza unor criterii profesioniste, legate de atragerea publicului, precum şi de oferirea unui repertoriu care să cuprindă genuri diferite şi care să satisfacă gusturile unui public divers.

Directoarea respingea şi acuzaţiile că, în stagiunea trecută, din cauza învoirilor nu au avut loc reprezentaţii timp de două săptămâni, dar şi că stagiunea teatrului din Constanţa este mai scurtă decât în alte localităţi, de 9 luni faţă de 10 în mod normal.

"Nu au fost programate reprezentaţii timp de două săptămâni deoarece, în acea perioadă, întreg colectivul a fost mobilizat şi implicat în mod activ în organizarea celei de-a treia ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru Miturile Cetăţii", explica directoarea teatrului.

Referitor la acuzaţia că numeroase contracte sunt semnate antedatat, dar ulterior desfăşurării activităţii pentru care sunt încheiate, Dana Dumitrescu spunea: "Este o acuzaţie gravă şi mincinoasă pentru care semnatarii vor trebui să răspundă!".

Dana Dumitrescu afirma că de când a devenit manager al Teatrului de Stat Constanţa activitatea sa de actriţă a fost pro bono, fără a încasa absolut nimic din prestaţiile spectacolelor în care a fost distribuită. "Deşi legea permite managerului să fie remunerat pentru prestaţia sa ca artist, eu am refuzat acest lucru şi am dedicat timp şi energie în beneficiul teatrului pe care îl slujesc, fără niciun beneficiu material. Acuzaţiile sunt lipsite astfel de orice temei şi semnatarii vor trebui să răspundă", mai afirma Dana Dumitrescu.

Directoarea Teatrului de Stat Constanţa amintea că la fiecare dintre cele patru evaluări anuale ale managementului, făcute de o comisie competentă, a obţinut note peste 9. Dana Dumitrescu menţiona că numărul spectatorilor a crescut în fiecare an, de la 8.728 în 2014, primul său an de mandat, la 11.347 în 2015, 14.864 în 2016, iar în 2017 au fost 15.517 spectatori plătitori.

Teatrul de Stat Constanţa se află în subordinea Consiliului Judeţean.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.