Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele Comisiei parlamentare pentru relaţia cu UNESCO: Pentru Peisajul cultural minier Roşia Montană este nevoie de o abordare echilibrată

unesco

„Pentru Peisajul cultural minier Roşia Montană, inclus astăzi în UNESCO, este nevoie de o abordare echilibrată”, a transmis, într-un comunicat, Mihai Weber, preşedintele Comisiei permanente comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO, potrivit news.ro.

Peisajul cultural minier ”Roşia Montană” face parte, de astăzi, din Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, a decis Comitetul Patrimoniului Mondial, întrunit în cea de-a 44-a sesiune, chiar pe 27 iulie, ziua în care se împlinesc 65 de ani de când România a aderat la UNESCO.

Sistemul de galerii romane, alături de alte bunuri culturale, istorice şi naturale, au fost astfel, recunoscute pentru valoarea lor excepţională. Experţii independenţi ai UNESCO au recomandat, de altfel, încă din 2019, înscrierea sitului atât în Lista Patrimoniului Mondial, cât şi în Lista Patrimoniului Mondial aflat în pericol.

Citește și: Magistratul care L-A ELIBERAT pe Dragnea și-a `BLAMAT` colegii care au PROTESTAT împotriva SCHIMBĂRILOR din Justiție făcute de PSD `SUB BAGHETA` acestuia

”Prin Declaraţia de valoare universală remarcabilă, UNESCO a stabilit că Roşia Montană este cel mai mare şi cel mai divers, din punct de vedere tehnic, complex minier subteran roman de aur, cunoscut în prezent în lume. Peisajul minier ”Roşia Montană” este cel mai important exemplu de extracţie a aurului din perioada romană, care demonstrează utilizarea unor tehnici inovatoare, dezvoltate de mineri calificaţi, un pionierat în istoria tehnică a mineritului.

Autorităţile locale, împreună cu reprezentanţii ministerelor cu atribuţii în domeniu au, cu atât mai mult acum, misiunea de a rezolva o parte dintre problemele încă existente la Roşia Montană. În urma dezbaterilor pe care le-am avut pe marginea acestui subiect, în cadrul şedinţelor Comisiei permanente comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO, a reieşit că Roşia Montană rămâne o provocare. Este nevoie de o abordare echilibrată şi responsabilă, care să îmbine nevoia de salvgardare a patrimoniului cultural moştenit, cu aspectele economice semnalate de comunitatea locală.

Protejarea şi promovarea peisajului cultural şi mineritul responsabil sunt două elemente care nu se exclud şi pentru care, cu siguranţă, există soluţii administrative. Prezenţa ”Roşiei Montană” în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO este un motiv de mândrie naţională dar, cu siguranţă, şi un motiv de responsabilitate. Salvarea patrimoniul naţional este o datorie pe care o avem faţă de generaţiile viitoare şi care, aşa cum susţin mereu, nu trebuie să aibă culoare politică”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.