Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Președintele Comisiei pentru afaceri europene, deputatul Angel Tîlvăr: Susțin fără rezerve demersul introducerii salarizării minime europene

Angel Tilvar

Președintele Comisiei pentru afaceri europene, deputatul Angel Tîlvăr: Susțin fără rezerve demersul introducerii salarizării minime europene şi mă bucur că deja se acționează în direcția concretizării acestei inițiative, anunță deputatul Angel Tîlvăr, președintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Camera Deputaților:

Este timpul ca munca decentă și salariul pe măsură să fie o normalitate și pentru români. Au dreptul la condiții de muncă echitabile și bunăstare la fel ca orice alți angajați europeni.

Aștept cu interes prezentarea planului de asigurare a unui salariu minim echitabil în UE, programat pentru mâine 28 octombrie. Procesul trebuie să continue, inclusiv cu analiza tuturor elementelor care pot determina un nivel corect al remunerării.

Salut acțiunile întreprinse de Comisia Europeană și de comisarul Nicolas Schmit privind politica socială și drepturile sociale, ca priorități pe agenda politică a Uniunii. Să nu uităm că prin eforturile stângii europene, noua Comisie Europeană s-a angajat să introducă salariul minim european, în ciuda faptului că dreapta acționează, în continuare, în defavoarea acestui deziderat.

După cum am mai afirmat, România trebuie să susțină introducerea unui salariu minim european raportat la nivelul de dezvoltare al economiei naționale.

Țara noastră este unul dintre cele 21 de state membre ale UE în care există salariul minim, dar, din păcate, se află în categoria cu cele mai mici salarii europene, adică sub 500 euro lunar, alături de Bulgaria, Letonia și Ungaria. Cel mai ridicat salariu minim din UE este de trei ori mai mare comparativ cu cel mai scăzut, raportat la puterea de cumpărare, conform datelor Eurostat.

Îngrijorătoare este și proporția angajaților care câștigă salariul minim în țara noastră, aproximativ 25%, comparativ cu ponderea lucrătorilor care câștigă salariul minim în UE, estimată la un nivel sub 5% în țări precum Malta, Belgia sau Cehia.

Poziția președintelui Comisiei Europene privind instituirea unor standarde minime în plan social reprezintă o șansă majoră pentru ca UE să răspundă mai eficient gravelor provocări cu care se confruntă.

Consider că rolul salariilor minime pentru protejarea lucrătorilor cu salarii mici devine din ce în ce mai important, ajutând la redresare economică, sprijinindu-i pe cei afectați de criza provocată de noul coronavirus.

Consecințele crizei economice declanșate de pandemia de COVID-19, creșterea șomajului şi nesiguranța locurilor de muncă, impun necesitatea rezolvării cât mai rapide a problemelor privind politica salarială.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.