Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele comisiei pentru afaceri externe din Parlamentul turc refuză să grăbească ratificarea aderării Suediei la NATO

cursdeguvernare.ro
suedia, nato

Comisia pentru afaceri externe a parlamentului turc va dezbate ratificarea aderării la NATO a Suediei în conformitate cu agenda sa obişnuită, a afirmat miercuri preşedintele comisiei, adăugând că această chestiune nu este o urgenţă pentru Ankara, aşa cum a fost pentru alte ţări, relatează Reuters.

Ratificarea aderării Suediei la alianţa militară nord-atlantică "va fi discutată atunci când va veni momentul, în conformitate cu agenda comisiei de afaceri externe. Nu tot ce este urgent pentru alte ţări este urgent şi pentru noi", a declarat Fuat Oktay în faţa deputaţilor la o şedinţă a forului pe care îl conduce, conform Agerpres.


Suedia, împreună cu Finlanda, au decis să ceară aderarea la NATO după declanşarea invaziei ruse în Ucraina, în februarie 2022. Finlanda a fost admisă în NATO pe 4 aprilie 2023 şi a devenit cel de-al 31-lea membru al Alianţei Nord-Atlantice.

Turcia şi Ungaria sunt ultimele ţări membre ale NATO care nu au ratificat până acum aderarea Suediei. Ankara cere Suediei să ia măsuri împotriva profanatorilor Coranului şi le reproşează autorităţilor suedeze indulgenţa faţă de militanţii kurzi refugiaţi pe teritoriul ţării şi reclamă extrădarea a zeci dintre ei. Totuşi, pe 23 octombrie, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a supus în mod oficial parlamentului spre ratificare protocolul de aderare a Suediei la NATO, după 17 luni de blocaj.

Într-o scrisoare recent adresată actualilor membri ai alianţei militare, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a menţionat o reuniune a miniştrilor de externe din ţările membre ale Alianţei, din 28-29 noiembrie, drept o posibilă dată pentru aderarea Suediei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.