Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, i-a îndemnat pe polonezi să-şi depăşească disputele 'prea intense'; Polonia pare tot mai polarizată

reuters
donald tusk

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, i-a îndemnat duminică pe polonezi să-şi depăşească disputele "prea intense", într-un moment în care ţara lor pare polarizată, în ziua în care marchează centenarul independenţei, transmite AFP, informează Agerpres.

"Ştiu că astăzi ne certăm între noi în legătură cu forma republicii, viitorul statului nostru şi ştiu că uneori aceste certuri sunt prea puternice. Polonia, iartă-ne", a spus polonezul Tusk, aflat în vizită la Varşovia, aclamat de circa o mie de simpatizanţi, între care mai mulţi foşti miniştri liberali şi primarul capitalei poloneze Rafal Trzaskowski.

Tusk s-a referit la polemica dintre conservatorii aflaţi la putere şi opoziţia centristă, dar şi Comisia Europeană în ce priveşte reformele din justiţie.

În acelaşi timp, un marş al "independenţei" programat pentru duminică după amiaza la Varşovia a creat noi tensiuni şi incertitudini, având în vedere rolul extremei drepte. Ultima sa ediţie, de acum un an, a fost o ocazie ca unele mici grupări extremiste să lanseze sloganuri naţionaliste, rasiste şi chiar antisemite, care au atras comentarii defavorabile din străinătate.

Concurată de ceremoniile Armistiţiului de la Paris, Varşovia nu a putut conta duminică pe nicio prezenţă străină marcantă, în afara lui Tusk, în calitatea sa de preşedinte al Consiliului European. Donald Tusk, considerat un posibil candidat la preşedinţia Poloniei în 2020, a luat cuvântul la festivităţile centenarului independenţei poloneze după ce a depus o jerbă la monumentul mareşalului Jozef Pilsudski, părintele independenţei din 1918.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.