Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele Consiliului European, semnal clar înainte de summit: Aderarea Balcanilor la UE, o 'prioritate de vârf'

Consilium Europa
Charles Michel

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a făcut apel joi la începerea rapidă a negocierilor de aderare la UE cu Macedonia de Nord şi Albania, cu o săptămână înaintea summitului planificat UE-Balcanii de Vest, informează DPA, potrivit agerpres.

Vorbind la o conferinţă de presă comună cu preşedintele Macedoniei de Nord, Stevo Pendarovski, Michel a caracterizat procesul drept o "prioritate de vârf".

"Sper din tot sufletul şi sunt încrezător că vom avea evoluţii pozitive foarte curând. Acesta ar fi un semnal important pentru ţara dumneavoastră şi pentru întreaga regiune", a spus Michel.

Împreună cu Albania, Macedonia de Nord a primit confirmarea în martie 2020 că îndeplineşte condiţiile pentru începerea negocierilor de aderare.

Cu toate acestea, Bulgaria a ameninţat că se va opune prin veto începerii negocierilor de aderare cu Macedonia de Nord. Printre alte cereri, Bulgaria a făcut apel la Macedonia de Nord să confirme în Constituţia sa drepturile minorităţii bulgare care trăieşte în ţară.

Michel nu a putut spune dacă viitorul summit, care va avea loc în perioada 23-24 iunie, va constitui un avans. "Când avem o reuniune a Consiliului European, nu suntem niciodată siguri de rezultat", a declarat el, dar a adăugat că va face totul pentru a asigura ca reuniunea să aducă "un pas decisiv" spre aderare.

La rândul său, Pendarovski a spus că "prelungirea integrării macedonene în UE zdruncină credibilitatea uniunii în sine".

El a calificat cererile Bulgariei drept "precedent periculos" de "condiţii instituite de un stat membru asupra unei ţări candidate pentru calitatea de membru din motive bilaterale".

Ambii au fost de acord că extinderea UE a câştigat o importanţă suplimentară pe fondul invaziei în curs a Ucrainei de către Rusia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.