Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Președintele COP26 avertizează: 'Va fi mai dificil să se ajungă la un acord mondial decât în 2015 la Paris'

cop26

Preşedintele COP26, britanicul Alok Sharma, a estimat sâmbătă că va fi ''categoric mai dificil'' să se ajungă la un acord mondial pe teme climatice la finalul acestui summit, programat să debuteze la sfârşitul lunii octombrie la Glasgow, decât a fost cazul în 2015 la Paris, informează AFP.

După deschiderea Conferinţei ONU privind schimbările climatice pe 31 octombrie la Glasgow (Scoţia), guvernul britanic va avea la dispoziţie două săptămâni de întâlniri pentru a convinge circa 200 de state să depună eforturi suplimentare în scopul reducerii emisiilor de dioxid de carbon pentru a menţine astfel încălzirea globală sub pragul de 1,5 grade Celsius în comparaţie cu epoca preindustrială, un prag ambiţios, fixat în 2015 prin Acordul de la Paris, potrivit Agerpres.

''Ceea ce încercăm să facem aici, la Glasgow, este în realitate foarte dificil'', a declarat Sharma pentru cotidianul britanic The Guardian, ''categoric mai dificil decât la Paris pe mai multe niveluri''.

''Ceea ce au realizat la Paris a fost extraordinar, a fost un acord-cadru, (dar) o mare parte dintre normele detaliate au fost lăsate pentru mai târziu'', a adăugat el. ''E ca şi cum am fi la un examen şi au mai rămas doar întrebările cele mai dificile, iar noi nu mai avem foarte mult timp şi examenul se va termina într-o jumătate de oră''.

Negocierile vor fi în special complicate de evoluţia contextului geopolitic având în vedere relaţiile mai tensionate decât anterior pe care liderii de la Londra şi Washington le au cu China şi Rusia, ai căror preşedinţi nu vor participa la COP26. ''E posibil ca stelele să alinieze diferit faţă de Paris'', a recunoscut Sharma.

După semnarea Acordului de la Paris în 2015, tranziţia către o economie şi surse de energie mai curate a progresat, însă prea lent pentru a limita încălzirea globală la 2 grade Celsius, cu atât mai dificil la 1,5 gradeCelsius faţă de sfârşitul secolului al XIX-lea.

În august, cel mai recent raport al Grupul interguvernamental de experţi privind schimbările climatice (IPCC) a avertizat asupra riscului de a atinge pragul de 1,5 grade Celsius în jurul anului 2030, cu zece ani mai devreme decât estimarea precedentă, din 2018, existând riscul unor dezastre fără precedent pentru umanitate.

Dar ''există şi ceva în avantajul nostru şi anume conştientizarea faptului că trebuie să facem faţă'' acestei crize climatice, a spus Alok Sharma, adăugând că ''raportul IPCC, chiar dacă este foarte alarmant, a fost suficient de util pentru a ne ajuta să ne concentrăm forţele''.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.