Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Președintele din Sri Lanka reuşeşte să evite o moţiune de cenzură, pe fondul crizei economice istorice şi al protestelor antiguvernamentale

Operation World
Sri Lanka

O tentativă a opoziţiei din Sri Lanka de a forţa o moţiune de cenzură împotriva preşedintelui Gotabaya Rajapaksa, considerat vinovat de criza economică istorică prin care trece această ţară, a fost blocată marţi în parlament de coaliţia guvernamentală, relatează AFP, dpa şi Reuters.

Propunerea opoziţiei de a supune la vot moţiunea a fost respinsă cu 119 voturi contra faţă de 68 în favoarea ei.

Moţiunea fusese propusă de principalul partid al opoziţiei tamile, Alianţa naţională tamilă, în condiţiile în care mii de manifestanţi antiguvernamentali continuă să campeze în faţa preşedinţiei de la Colombo, cerând demisia lui Rajapaksa, încă din 9 aprilie, potrivit Agerpres.ro.

Ţara cu 22 de milioane de locuitori se confruntă cu cea mai gravă criză economică de la obţinerea independenţei faţă de Marea Britanie, în 1948, resimţită deja de câteva luni prin penurii de bunuri esenţiale, întreruperea zilnică a curentului şi o inflaţie record.

Fratele mai mare al preşedintelui, Mahinda, a demisionat săptămâna trecută din funcţia de premier, după ce protestele până atunci paşnice au degenerat în ciocniri între manifestanţi proguvernanentali, antiguvernamentali şi forţele de ordine, soldate cu 9 morţi şi sute de răniţi.

În încercarea de a dezamorsa nemulţumirea crescândă a populaţiei, şeful statului a numit ca premier un reprezentant al opoziţiei, Ranil Wickremesinghe. Acesta a obţinut luni susţinerea principalelor două partide de opoziţie, dar ceremonia de depunere a jurământului de către noul "guvern de uniune" prevăzută iniţial pentru luni după-amiaza a fost amânată din cauza prelungirii discuţiilor privind atribuirea portofoliilor.

Într-un discurs adresat ţării luni, premierul numit a avertizat că dificultăţile s-ar putea chiar accentua în următoarele luni, notând că Sri Lanka "nu dispune de stocuri de petrol decât pentru o zi" şi guvernul nu poate strânge fonduri pentru a plăti livrarea a trei încărcături de petrol aflate la bordul unor nave care aşteaptă în largul portului Colombo.

Marţi, majoritatea benzinăriilor din capitală erau închise, iar în faţa celor câteva rămase deschise se formaseră cozi lungi de automobilişti în speranţa de a-şi obţine raţia de combustibil.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.