Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele ecuadorian Guillermo Lasso a cerut ajutorul SUA în lupta împotriva traficului de droguri

AFP News Agency
Guillermo Lasso

Preşedintele ecuadorian Guillermo Lasso a pledat vineri, la Madrid, pentru aplicarea în ţara sa a unui plan împotriva traficului de droguri finanţat de SUA, după modelul "Planului Columbia", pentru care Washingtonul a cheltuit miliarde de dolari, relatează AFP.

"Ecuadorul nu poate să se descurce singur (...) Iau în calcul chiar eventualitatea de a realiza un 'Plan Ecuador' ", a explicat Guillermo Lasso în cadrul unei conferinţe de presă organizate de cotidianul spaniol ABC, la care a participat şi fostul premier spaniol José Maria Aznar.

"Acest plan necesită susţinerea ţărilor prietene, a SUA, a Uniunii Europene", a adăugat el.

Între 2000 şi 2016 Bogota a putut beneficia de un ajutor de peste 7 miliarde de dolari (circa 6 miliarde de euro) furnizat de SUA în cadrul "Planul Columbia", dar banii au fost folosiţi în cele din urmă în lupta împotriva gherilelor şi ţara continuă să fie primul producător mondial de cocaină (64% din producţia mondială în 2019, potrivit Biroului ONU pentru droguri şi criminalitate).

Ecuadorul, care are frontiere cu Peru şi Columbia şi a fost în ultimii ani ţară de tranzit a drogului spre SUA şi Europa, a devenit în prezent loc de stocare şi de transformare a drogului.

"Este o realitate nouă căreia trebuie să-i facă faţă guvernul ecuadorian, care provoacă probleme de insecuritate în închisori şi pe străzi", a declarat preşedintele ecuadorian, care efectuează o vizită de trei zile în Spania.

Actele de violenţă s-au înmulţit, în principal din cauza traficului de droguri, în Ecuador, o ţară de 17,7 milioane de locuitori.

Bande de deţinuţi cu legături cu traficul de droguri se ucid între ei, lăsând în urmă circa 250 de morţi în 2021 în urma unor conflicte în penitenciare, potrivit Agerpres.ro.

După ce a ajuns la putere, Lasso povesteşte că a descoperit "că aproape o treime din teritoriul ecuadorian nu dispune de control aerian".

Preşedintele a promis mai multe radare până în martie 2022 pentru a acoperi în întregime cerul din Ecuador.

"Dar acest lucru nu este suficient", a adăugat el, apărând "o lege care permite lupta împotriva zborurilor clandestine" (care transportă droguri) întrucât cei care le efectuează refuză să se supună cerinţelor controlorilor aerieni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.