Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele Federaţiei de Judo critică împărțirea banilor de la buget: 'E insuficient şi în niciun fel netargetat pe sporturile care chiar pot să performeze'

www.paginademedia.ro
Cozmin Gușă

Preşedintele Federaţiei Române de Judo, Cozmin Guşă, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, că sumele alocate federaţiilor sportive de la bugetul de stat pentru 2021 sunt insuficiente şi că nu s-a luat în calcul la împărţirea bugetelor şansele de reuşită ale sportivilor la Jocurile Olimpice de la Tokyo, informează Agerpres.

"Mi se pare bugetul aşa cum sunt şi vremurile, adică e insuficient şi în niciun fel netargetat pe sporturile care chiar pot să performeze olimpic, mondial sau european. Dar, în acelaşi timp, înţeleg cele două limitări. Prima pentru că nu a avut nimeni timp, şi nici voinţă poate, din noua guvernare să se bată ca sportul să nu mai fie considerat o cenuşăreasă bugetară, şi au obţinut un buget mic. Iar a doua chestie obiectivă, Novak şi echipa lui nu au avut timp să croiască o nouă strategie pentru a încuraja sporturile care pot să producă performanţă. E adevărat, e o scădere mare în an olimpic, marile cheltuieli se fac până în luna august inclusiv, apropo de campionate mondiale, europene, competiţii de calificare, respectiv olimpiadă, şi partea de toamnă, de începere a pregătirilor pentru Paris 2024 este foarte puţină acoperită la majoritatea federaţiilor sau deloc la altele", a declarat Guşă.

El consideră că poate şi federaţiile sportive nu au reuşit să prezinte argumente convingătoare pentru a obţine sume mai consistente: "Eu pricep în baza acelor două argumente obiective faptul că nu s-a putut mai mult. Poate că nici federaţiile sportive nu au reuşit să îşi prezintă argumentele, şi vorbesc despre federaţiile unde se lucrează, nu despre cele unde se taie frunze la câini şi se cheltuie banii degeaba, ca să ajungem într-o formulă profesionistă".

Cozmin Guşă a afirmat că nu are ce să-i reproşeze ministrului Tineretului şi Sportului, Eduard Novak, dar a precizat că ar trebui să alcătuiască o altă comisie pentru elaborarea strategiei naţionale a sportului românesc.

"Nu am ce să îi reproşez lui Eduard Novak deocamdată, am activat şi eu mult timp în politică şi ştiu cum e. Un lucru m-ar interesa însă foarte mult la Eduard Novak, în calitate de ministru, să îşi refacă acea comisie care decide strategia în sport, unde, din păcate, cu una sau două excepţii, cei care activează acolo sunt cam habarnişti. Abia ăsta poate să fie pericolul mortal pentru finanţarea şi administrarea sportului românesc din 2022 încolo", a mai spus Guşă.

Citește și: INEDIT Confesiunile unui călugăr în timpul pandemiei: Mi-e frică de o viitoare ‘castă a talibanilor’ ortodocși!

Suma alocată Federaţiei Române de Judo pentru 2021 de la bugetul de stat este de 5.000.000 de lei, în scădere cu 300.000 de lei faţă de anul precedent.

Ministerul Tineretului şi Sportului finanţează federaţiile sportive în 2021 cu suma de 97.650.000 de lei, în condiţiile în care asociaţiile naţionale au primit în anul precedent 132.200.000 de lei. Bugetul total al MTS pentru anul 2021 este de 543.000.000 lei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.