Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele filipinez, în vizită în Japonia, în contextul presiunilor Chinei

Preşedintele filipinez Ferdinand Marcos Jr. discută joi la Tokyo cu premierul japonez Fumio Kishida în cadrul unei vizite menite să întărească relaţiile dintre cele două state, în primul rând printr-un acord în domeniul apărării pe un fond de ambiţii regionale în creştere ale Chinei, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Manila a anunţat săptămâna trecută un acord cu Statele Unite care permite accesul soldaţilor americani la patru baze suplimentare pe solul său, iar Filipinele şi Japonia sunt deja în discuţii cu privire la un acord de apărare cheie.

Acest 'Acord de acces reciproc' (RAA) ar permite fiecăruia din cele două state să desfăşoare trupe pe teritoriul celuilalt pentru antrenamente militare şi alte operaţiuni.

Japonia, care a invadat şi ocupat Filipinele în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, a semnat recent acorduri militare similiare cu Marea Britanie şi Australia.

Negocierile cu privire la RAA nu ar urma să se încheie imediat, dar se aşteaptă ca Marcos şi premierul japonez Fumio Kishida să convină deja măsuri de accelerare a desfăşurărilor militare bilaterale în cadrul ajutorului umanitar şi de urgenţă în caz de catastrofă.

Prin această abordare treptată, cei doi lideri caută să evite să provoace furia Beijingului, este de părere Renato DeCastro, de la Universitatea La Salle din Manila.

'Cele două ţări sunt foarte conştiente de faptul că au atins o coardă sensibilă în China prin crearea posibilităţii unei încercuiri asiatice a Chinei', a declarat el pentru AFP.

Din punctul de vedere al Beijingului, 'aceasta ar putea fi începutul unui ''NATO'' asiatic. Pentru că este vorba într-adevăr despre ţări asiatice care îşi întăresc parteneriatele de securitate' în faţa Chinei, a adăugat DeCastro, specialist în relaţii internaţionale.

Înaintea plecării sale spre Japonia miercuri, Marcos a calificat vizita drept o etapă 'esenţială' a unui efort de întărirea a parteneriatelor 'cu principalele state din regiune într-un context mondial dificil'.

El a menţionat că va căuta 'în mod activ' parteneriate cu Tokyo în domenii precum 'agricultura, energiile regenerabile, transformarea digitală, infrastructurile, apărarea şi securitatea'.

Marcos va fi primit de asemenea joi de împăratul Naruhito.

Guvernul preşedintelui Marcos, ales anul trecut, doreşte întărirea relaţiilor cu Washingtonul, impulsionate de revendicările Beijingului în privinţa Taiwanului şi de construcţia de baze chineze în Marea Chinei de Sud.

În ce o priveşte, Japonia şi-a revizuit drastic la sfârşitul lui 2022 doctrina de securitate naţională şi de apărare, mai ales ca reacţie la ambiţiile chineze, şi a prevăzut aproape o dublare a cheltuielilor militare până în 2027, pentru a le aduce la 2% din PIB.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.