Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele francez se întâlneşte miercuri cu omologul său polonez Andrzej Duda pe fondul tensiunilor cu UE

france24.com
Emmanuel Macron

Preşedintele francez Emmanuel Macron se întâlneşte miercuri cu omologul său polonez Andrzej Duda la Palatul Elysée, în plină dispută între Uniunea Europeană şi Polonia privind independenţa justiţiei poloneze şi primatul dreptului UE, relatează marţi AFP.

Această întâlnire, prevăzută pentru ora locală 13.00, "va fi un prilej de a continua dialogul privind căile de ieşire din criza privind statul de drept", a precizat Palatul Elysée.

Cei doi şefi de stat vor discuta de asemenea despre alte subiecte de actualitate europeană înainte de preşedinţia franceză a UE în primul semestru al lui 2022, printre care "chestiuni migratorii, climatice, energetice, industriale şi Europa apărării", potrivit preşedinţiei franceze.

Această întâlnire are loc la şase zile după o discuţie joia trecută între Emmanuel Macron şi şeful guvernului polonez Mateusz Morawiecki înainte de ultimul summit european de la Bruxelles.

Aflat în funcţie din 2015 şi reales în iulie 2020, preşedintele Duda este un om cheie al partidului conservator naţionalist la putere la Varşovia, Lege şi Justiţie (PiS).

Varşovia este în conflict cu Bruxellesul de mai mulţi ani în privinţa reformelor judiciare angajate de PiS, acuzate că subminează independenţa judecătorilor, potrivit Agerpres.ro.

Tensiunile s-au amplificat după o decizie de la 7 octombrie a Tribunalului constituţional polonez, care a decretat unele articole ale tratatelor europene incompatibile cu constituţia naţională.

O decizie denunţată de Bruxelles ca un atac fără precedent împotriva primatului dreptului european şi competenţei Curţii de Justiţie a UE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.