Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele iranian afirmă că sancțiunile impuse de SUA împiedică oprirea epidemiei de coronavirus

zeenews.india.com
Hassan Rouani

Preşedintele iranian Hassan Rohani a acuzat sâmbătă că lupta cu epidemia de coronavirus este ”împiedicată grav” de sancţiunile impuse de Statele Unite, în condiţiile în are televiziunea de stat din Iran a relatat că numărul deceselor provocate de această boală a crescut cu aproape 100 într-o zi, la 611, transmite Reuters.

Potrivit televiziunii, Rohani a scris unui număr de lideri mondiali, dar nu a menţionat cine sunt aceştia, potrivit News.ro.

Citește și: Informare Coronavirus: Au apărut explicațiile oficiale despre starea de urgență în care va intra România

”Într-o scrisoare adresată unor omologi ai săi, @HassanRouhani a informat cum eforturile împotriva pandemiei #COVID19 din Iran sunt împiedicate grav de sancţiunile Statelor Unite, el cerându-le să nu le mai respecte”, a scris pe Twitter ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif.

”Este IMORAL să permiteţi ca un tiran să omoare oameni nevinovaţi”, a afirmat Zarif.

Iranul, cel mai afectat stat din Orientul Mijlociu, a afirmat joi că a cerut Fondului Monetar Internaţional (FMI) acordarea unor fonduri de urgenţă de 5 miliarde de dolari pentru combaterea epidemiei de coronavirus.

Citește și: Florin Cîțu face apel la calm: ‘am asigurat finanțarea României, pensii, salarii, ajutoare sociale, totul este deja asigurat pentru că am împrumutat’

Escaladarea epidemiei a afectat companiile iraniene şi este pe care să afecteze exporturile de produse non-petroliere, după ce multe state vecine şi parteneri comerciali şi-au închis graniţele.

Un oficial din Ministerul Sănătăţii a estimat numărul total al persoanelor infectate din ţară la 12.729.

Guvernatorul general al Teheranului, Anoushirvan Mohseni-Bandpey, a negat că oficialii plănuiesc închiderea capitalei, a relatat televiziunea de stat, după ce oamenii au postat mesaje pe reţelele de socializare afirmând că locuitorii nu vor mai putea să îşi părăsească locuinţele începând de duminică.

”Guvernatorul general al Teheranului respinge orice zvon legat de închiderea Teheranului, ca fiind o mare minciună”, potrivit televiziunii.

Programul de lucru al instituţiilor guvernamentale nu va fi modificat în următoarele câteva zile, iar supermarketurile mari îşi vor extinde programul de lucru, a spus Mohseni-Bandpey.

Citește și: USR dă sfaturi de guvernare liberalilor în plină criză de coronavirus: ‘Guvernul trebuie să gestioneze cu înțelepciune prerogativele’

Ministrul Sănătăţii, Saeed Namaki, a spus că oficialii au aprobat planuri pentru înfiinţarea unor centre de control la marginea unui număr de oraşe.

Oficialii iranieni şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu posibilitatea răspândirii infecţiilor în timpul Nowruz, anul nou iranian care începe pe 20 martie, o periodă în care familiile călătoresc în staţiuni de vacanţădin ţară.

Vineri, presa de stat a relatat că forţele de securitate vor goli străzile oraşelor din Iran, pe parcusul unei zile, pentru a combate răspândirea virusului, după ce autorităţile s-au plâns că mulţi iranieni au ignorat apelurile de a sta acasă şi de a evita deplasările.

Citește și: Comunicat de presă Secția 17 Poliție din București. Gluma unor tineri pe seama crizei de coronavirus

Economia iraniană era deja afectată de sancţiunile americane care limitează exporturile de petrol şi gaze care sunt esenţiale pentru veniturile guvernamentale. Blocarea activităţilor economice din cauza epidemiei de coronavirus şi închiderea graniţelor vor provoca o contracţie în acest an, potrivit analiştilor.

Preşedintele american Donald Trump a reimpus sancţiunile împotriva unor sectoare economice majore ale Iranului, după retragerea SUA din acordnul convenit de Iran în 2015 cu şase puteri occidentale.

Trump speră că sancţiunile vor limita programul de rachete balistice al teheranului şi influenţa acestei ţări în Orientul Mijlociu. Teheranul afirmă că programul sîu nuclear este paşnic şi să rachetele sale au rol de apărare şi descurajare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.