Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Președintele Kazahstanului AMENINȚĂ după valul de proteste: 'Intenționez să acționez cât mai dur posibil' / VIDEO

i Kassym-Zhomart Tokayev

Președintele Kazahstanului, Kassym-Zhomart Tokayev, susține că sunt morți și răniți după revoltele din țară.

"Sunt uciși și răniți, mulțimi de bandiți bat și se iau de militari, îi duc goi pe străzi, abuzează femei, jefuiesc magazine. Situația amenință siguranța tuturor locuitorilor din Almaty. Și acest lucru nu poate fi tolerat. În plus față de Almaty, situația a escaladat în alte centre, în acest sens, am declarat stare de urgență în mai multe regiuni”, a spus președintele.

Tokaev a mai spus că de astăzi este șeful Consiliului de Securitate al republicii, care a fost condus anterior de fostul șef al statului, Nursultan Nazarbayev.

„În calitate de șef al statului și de astăzi înainte, președintele Consiliului de Securitate intenționează să acționeze cât mai dur posibil”, a spus Tokayev.

Președintele a mai spus că în orice împrejurare se va afla în capitala republicii.

"Orice ar fi, voi fi în capitală. Este datoria mea constituțională să fiu alături de popor. Împreună vom depăși această fâșie neagră din istoria Kazahstanului, vom ieși puternici din ea", a asigurat Tokayev.

Context

Locuitorii orașelor Zhanaozen și Aktau din regiunea Mangistau, pe 2 ianuarie, au ieșit în masă în stradă cu un apel la reducerea prețurilor la combustibil. Mai târziu, protestele s-au răspândit în Kazahstan. Dupa o intalnire cu protestatarii, autoritatile au anuntat o reducere a pretului gazului lichefiat in regiunea Mangistau, insa situatia nu s-a stabilizat. Protestatarii s-au revoltat, iar poliția a început să folosească gaze lacrimogene.

În această dimineață guvernul Kazahstanului a fost demis.

Tokaev a introdus o stare de urgență pentru perioada de până la 19 ianuarie și o oprire de acces în capitala țării Nur-Sultan, orașul cu semnificație republicană Alma-Ata, precum și în regiunile Mangistau și Almaty , precum și o oprire de acces, care va funcționa. de la 23:00 la 07:00.

În dimineața zilei de 5 ianuarie, guvernul Kazahstanului a fost demis.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.