Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

REVOLUȚIE în Kazahstan: Rusia se oferă să INTERVINĂ de îndată - VIDEO

kazahstan, proteste

Protestele din Kazahstan, începute la începutul anului pe fondul prețului mare la energie, se transformă într-o revoltă populară împotriva regimului. Oamenii din stradă au deja cerințe politice, după ce autoritățile au intervenit în forță. În acest context Rusia transmite că este pregătită să intervină dacă este nevoie. Federația Rusă consideră că autoritățile din Kazahstan vor face față soluționării situației din țară. Kazahstanul este o țară desosebit de importantă pentru Federația Rusă, fiind una din fostul bloc sovietic - a doua ca suprafață din URSS.

Dacă este necesar, Rusia este pregătită să ofere țării orice asistență non-militară, a declarat Vladimir Dzhabarov, prim-adjunct al șefului Comitetului pentru Afaceri Internaționale a Consiliului Federației.

"Cred că autoritățile din Kazahstan își vor da seama, vor face față situației. Ei lucrează activ pentru a elimina tensiunea din societate", a declarat Dzhabarov miercuri pentru Interfax. El a mai menționat: „Le dorim prietenilor și fraților noștri kazahi o cale de succes din această situație, Rusia este mereu acolo, gata să ofere asistență”. El a precizat că nu se referă la asistență militară, ci, de exemplu, la asistență economică.

Dzhabarov consideră, de asemenea, că evenimentele care se desfășoară în Kazahstan nu ar trebui privite ca o criză politică. "Nu aș da evaluări atât de dure ca o criză politică, se poate întâmpla în orice țară. A fost în alte țări post-sovietice", a spus politicianul.

Miercuri mai devreme, Ministerul rus de Externe a raportat că monitorizează îndeaproape situația din Kazahstan. „Nu există date despre cetățenii ruși răniți”, a adăugat departamentul.

Mitingurile împotriva creșterii puternice a prețurilor la gazul lichefiat au început în Kazahstan pe 2 ianuarie la Zhanaozen (un oraș din regiunea Mangistau, în vestul Kazahstanului).

Apoi au escaladat în proteste masive în toată țara, cu cereri economice și politice. Pe 4 ianuarie, protestatarii s-au ciocnit cu oficialii de securitate la Almaty.

Președintele țării, Kassym-Jomart Tokayev, a introdus stare de urgență în regiunile Almaty, Mangistau și Almaty pentru perioada până pe 19 ianuarie și un stațion de acces, care va funcționa între orele 23:00 și 07:00.

În dimineața zilei de 5 ianuarie, guvernul Kazahstanului a fost demis.

content-image

content-image

content-image

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.