Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele Klaus Iohannis şi Papa Francisc l-au felicitat pe cardinalul Lucian, cu ocazia împlinirii vârstei de 90 de ani

egco.ro
cardinalul Lucian Muresan

Papa Francisc şi preşedintele Klaus Iohannis i-au transmis duminică mesaje de felicitare cardinalului Lucian, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, cu ocazia împlinirii vârstei de 90 de ani.

Cardinalul Lucian, care a oficiat duminică Sfânta Liturghie în Catedrala "Sfânta Treime" din Blaj, alături de un sobor de înalţi ierarhi şi preoţi ai Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, Sfânta Liturghie, a fost felicitat la finalul acesteia, prin intermediul unor mesaje, de către Suveranul Pontif şi preşedintele României, scrie Agerpres.ro.

"Cu ocazia împlinirii vârstei de 90 de ani, îi adresez Preafericirii Sale cele mai sincere felicitări şi amintind îndelungata şi zeloasa slujire a Evangheliei, precum şi fidelitatea însufleţită faţă de Hristos şi faţă de Biserică, invoc asupra Preafericirii sale, prin mijlocirea Fecioarei Maria, o reînnoită revărsare a darurilor cereşti şi, în acelaşi timp, îi transmit din inimă binecuvântarea apostolică, pe care o împărtăşesc cu bucurie şi persoanelor încredinţate slujirii sale pastorale", a transmis Papa Francisc în mesajul citit de către episcopul auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia şi Făgăraş, Cristian Crişan.

Şi Klaus Iohannis l-a felicitat pe cardinalul Lucian la aniversarea venerabilei vârste de 90 de ani. Şeful statului i-a transmis acestuia urările sale "cele mai calde" de sănătate, bucurie şi sporire duhovnicească.

"Viaţa dedicată comunităţii greco-catolice, credincioşilor greco-catolici din România şi rodnica activitate misionară pe care aţi desfăşurat-o în toţi aceşti ani poartă pecetea credinţei nestrămutate în vocaţia pe care v-a încredinţat-o Dumnezeu. Aţi traversat, alături de Biserica al cărui întâistătător sunteţi, momente grele, care au marcat istoria noastră recentă: prigoana comunistă şi interzicerea Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, persecutarea credincioşilor şi moartea martirică a slujitorilor ei. După 1990, aţi devenit martorul privilegiat şi deplin angajat al renaşterii acestei Biserici istorice în deplină libertate şi speranţă, în orizontul redeschiderii dialogului dintre Biserică şi societate", a spus Klaus Iohannis în mesajul său dat citirii de către decanul Facultăţii de Teologie Greco-Catolică, preot Cristian Barta.

Preşedintele a adăugat că, prin consacrarea lui Lucian ca Arhiepiscop Major şi Cardinal, Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică i-a fost "redată demnitatea cuvenită'', precum şi "recunoaşterea contribuţiei fondatoare pe care a avut-o prin slujitorii săi remarcabili la unitatea de credinţă şi neam a românilor".

Şeful statului a amintit că, de la momentul Marii Uniri din 1918, consfinţit şi prin efortul elitei sale, Biserica Greco-Catolică a cultivat o moştenire importantă care stă la baza României democratice şi europene de astăzi, respectiv valorile creştine, spiritul civic, solidaritatea, educaţia şi caritatea.

"Continuând tradiţia iluştrilor predecesori, Cardinalii Iuliu Hossu şi Alexandru Todea, pe care i-aţi urmat în vocaţie şi slujire, aţi cultivat ca păstor şi înalt arhiereu curajul mărturisirii, spiritul de sacrificiu, iubirea faţă de semeni. Păstrez amintirea emoţionantă a prezenţei Preafericirii voastre la Blaj, împreună cu Sfântul Părinte Papa Francisc, în mijlocul credincioşilor greco-catolici, arătând întregii lumi puterea concordiei, milosteniei şi a iertării. Fie ca Arhiereul Ceresc să vă dăruiască viaţă îndelungată şi bucuria împlinirii pe mai departe a înaltei slujiri care v-a fost încredinţată în fruntea Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică", a încheiat Klaus Iohannis.

Cardinalul Lucian a mulţumit tuturor şi a subliniat că îşi va încredinţa "cu umilinţă" viaţa sa, la fel ca până acum, lui Dumnezeu şi Bisericii universale şi, în mod particular, Bisericii Greco-Catolice.

Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică s-a născut în 23 mai 1931, în comuna Ferneziu, astăzi cartier al municipiului Baia Mare.

La sugestia episcopului greco-catolic Iuliu Hossu, în anul 1955, episcopul romano-catolic de Alba Iulia, Marton A?ron, acceptă să primească cinci tineri greco-catolici, între care se afla şi Lucian Mureşan, la Institutul Teologic Romano-Catolic de grad universitar din Alba Iulia. În anul IV de studii, Lucian Mureşan a fost exmatriculat de către Departamentul Cultelor. Revenind în locurile natale, a lucrat zece ani în cariera de piatră Limpedea din Ferneziu, după care s-a transferat la Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri, în cadrul Consiliului Judeţean Maramureş, unde a stat până la pensionare, în iunie 1990.

Potrivit BRU.ro, după eliberarea episcopilor greco-catolici din închisori, prin decretul de graţiere din 1964, Lucian Mureşan a fost hirotonit preot, în 19 decembrie 1964, de către episcopul auxiliar al Maramureşului, Ioan Dragomir, consacrat episcop fără acordul autorităţilor comuniste, devenind astfel preot clandestin, continuând, în acelaşi timp, să lucreze mai întâi în cariera de piatră şi apoi la Direcţia de Drumuri şi Poduri. În urma morţii episcopului Ioan Dragomir, la 25 aprilie 1985, a fost numit şi instalat de către mitropolitul Alexandru Todea Ordinarius al Diecezei de Maramureş.

Evenimentele din decembrie 1989 şi legalizarea Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică l-au găsit ca Ordinarius al Diecezei Maramureşului, cu reşedinţa la Baia Mare. Reconfirmarea şi numirea ca episcop de Maramureş s-a făcut în martie 1990, iar consacrarea a avut loc la 27 mai 1990, la Baia Mare. La 4 iulie 1994, Lucian Mureşan a fost numit de către Papa Ioan Paul al II-lea ca Arhiepiscop al Arhidiecezei de Alba Iulia şi Făgăraş şi Mitropolit al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică. La 27 august 1994, a fost instalat la Blaj.

A fost numit de către Papa Ioan Paul al II-lea membru al Congregaţiei pentru Bisericile Orientale, din 26 mai 2003. La 16 decembrie 2005, Papa Benedict al XVI-lea l-a numit Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, odată cu ridicarea Bisericii Mitropolitane sui iuris la rangul de Biserică Arhiepiscopală Majoră. Întronizarea sa a avut loc la 30 aprilie 2006, la Blaj.

Arhiepiscopul major Lucian Mureşan a devenit cardinal la 18 februarie 2012, în urma deciziei Papei Benedict al XVI-lea.

Este membru de onoare al Academiei Române, ales în 2012. În iunie 2015, preşedintele României, Klaus Iohannis, i-a înmânat, la Blaj, Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Ofiţer, acordat cu prilejul împlinirii unui sfert de secol de episcopat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.