Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele Mansur Hadi vrea 'să scoată Yemenul din ghearele Iranului'

yemen

Preşedintele yemenit, Abd Rabbuh Mansur Hadi, şi-a exprimat vineri, într-un discurs în faţa Adunării Generale a ONU, dorinţa de "a scoate Yemenul din ghearele Iranului", relatează AFP. 

Abd Rabbuh Mansur Hadi a acuzat Iranul că îi sprijină pe rebelii houthi care deţin controlul asupra capitalei Sanaa şi că face totul pentru a bloca soluţionarea conflictului. 

De asemenea, el a cerut comunităţii internaţionale şi instituţiilor financiare mondiale să susţină decizia sa de a transfera banca centrală a Yemenului de la Sanaa la Aden. 

"Vom scoate Yemenul din ghearele Iranului, vom înălţa drapelul yemenit pe fiecare fărâmă din teritoriul nostru preţios", a declarat şeful statului de la tribuna ONU. 

El a acuzat Iranul că, "printr-o multitudine de intervenţii, blochează toate măsurile pe care le luăm" şi că favorizează dezvoltarea terorismului pe teritoriul yemenit, denunţând "extremismul şi terorismul sectar propovăduit de Iran în regiune". 

"Am decis", a reamintit Abd Rabbuh Mansur Hadi, "să transferăm banca centrală spre capitala temporară Aden cu scopul de a salva ce mai poate fi salvat din rezervele financiare" ale ţării. 

"Cerem sprijinul lumii libere şi instituţiilor monetare (...) pentru a salva economia yemenită", a adăugat el.

Transferarea băncii centrale a fost anunţată duminică de guvernul lui Abd Rabbuh Mansur Hadi care, în ce îl priveşte, rămâne în exil la Riad. 

O partea guvernului yemenit în exil a intrat ulterior în Alep, oraş din sudul ţării declarat capitală provizorie, în timp ce Sanna se află sub controlul rebelilor şiiţi houthi. 

Yemenul este devastat de un război civil în care se confruntă rebelii houthi, susţinători ai fostului preşedinte yemenit Ali Abdallah Saleh, şi forţele guvernamentale pro-Hadi sprijinte de o coaliţie arabă condusă de Riad. 

Jihadiştii din gruparea Stat Islamic şi Al-Qaida au profitat de haos pentru a-şi extinde influenţa în sud, unde guvernul Hadi încearcă să îşi restabilească autoritatea, în timp ce nordul rămâne în mâinile rebelilor houthi şi aliaţilor lor. 

Conflictul, care a provocat o gravă criză umanitară, a făcut în 18 luni peste 6.600 de morţi şi a alungat de la casele lor mai mult de trei milioane de yemeniţi.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.