Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Președintele mexican Andres Manuel Lopez Obrador ocolește anchetarea predecesorului său în legătură cu studenții dispăruți

news.ro
Andres Manuel Lopez Obrador, președinte Mexic

Președintele mexican Andres Manuel Lopez Obrador a ocolit luni apelurile de a-l investiga pe predecesorul său în legătură cu dispariția în 2014 a 43 de studenți profesori. Autoritățile au arestat un înalt oficial din administrația anterioară pentru această crimă, potrivit Reuters.

Vineri, oficialii mexicani l-au arestat pe Jesus Murillo, fostul procuror general al fostului președinte Enrique Pena Nieto, sub acuzația de dispariție forțată, tortură și obstrucționarea justiției, în legătură cu ancheta privind ce s-a întâmplat cu studenții dispăruți în urmă cu 8 ani.

Răpirea și dispariția celor 43 la 26 septembrie 2014 a afectat situația lui Pena Nieto, iar versiunea administrației sale cu privire la ceea ce s-a întâmplat cu tinerii în acea noapte a fost puternic criticată de un grup de experți internaționali care a analizat-o.

După arestarea lui Murillo, Lopez Obrador a fost întrebat dacă și Pena Nieto ar trebui să fie tras la răspundere. El a precizat că Murillo și echipa sa au fost responsabili de anchetă și a indicat un nou raport guvernamental publicat despre acest caz, potrivit Mediafax.ro.

„Raportul nu solicită deschiderea unei anchete sau solicitarea unui mandat de arestare împotriva lui Pena Nieto, ci împotriva altora”, a declarat Lopez Obrador într-o conferință de presă, adăugând că deciziile viitoare sunt în mâinile judecătorilor care se ocupă de caz.

Lopez Obrador a preluat mandatul la sfârșitul anului 2018 promițând să clarifice crima după ce experții internaționali au declarat că versiunea oficială inițială a celor întâmplate era plină de erori și abuzuri, inclusiv torturarea martorilor.

Studenții, care urmau cursurile unei școli de profesori din orașul Ayotzinapa, au fost răpiți în orașul Iguala din sud-vestul țării. Rămășițele unui număr mic dintre ei au fost identificate. Ancheta desfășurată sub conducerea lui Murillo a ajuns la concluzia că o bandă locală de traficanți de droguri care lucra cu poliția coruptă i-a confundat pe studenți cu membrii unui grup rival, i-a ucis, le-a incinerat cadavrele într-o groapă de gunoi și a aruncat rămășițele într-un râu.

Cel mai înalt oficial mexican pentru drepturile omului a calificat disparițiile drept o „crimă de stat” în care au fost implicați oficiali locali, statali și federali.

Guvernul lui Lopez Obrador a încercat, de asemenea, să-l aresteze pe Tomas Zeron, care a condus agenția care a condus investigația lui Murillo în cazul crimei, inclusiv cerând anul trecut Israelului să-l extrădeze.

Biroul actualului procuror general mexican a anunțat peste 80 de ordine de arestare pentru soldați, polițiști, oficiali de stat și membri ai bandelor în legătură cu acest caz.

„Dacă judecătorii sau procurorii stabilesc că au fost implicate și alte persoane, ei vor lua decizii cu libertate absolută”, a declarat Lopez Obrador.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.