Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele Mexicului vrea relaţii noi cu SUA pe calea dialogului

Preşedintele mexican Enrique Pena Nieto a afirmat miercuri că acţionează în direcţia creării unor relaţii pozitive cu Statele Unite ale Americii (SUA), în contextul provocărilor cu partenerul său comercial vital, relatează agenţia Xinhua, conform agerpres.

Pena Nieto a făcut declaraţia respectivă în cadrul unui summit al organizaţiei Dialogul politic şi mecanismul consensului de la Tuxtla, care a reunit în San Jose, capitala Republicii Costa Rica, lideri din 10 ţări din Mesoamerica (arie culturală ce cuprinde zone din America de Nord şi Centrală- n. red.).

Citește și: Începe Operațiunea Primăvara română. Contraatacul procurorilor

În opinia lui Pena Nieto, reajustarea relaţiilor cu SUA este ''o etapă prin care trece Mexicul''. El şi-a exprimat optimismul că dialogul cu SUA va duce la ''rezultate pozitive'' pentru ambele naţiuni.

De când şi-a preluat mandatul, în ianuarie, preşedintele american Donald Trump a promis renegocierea Acordului nord-american de liber-schimb dintre SUA, Mexic şi Canada. Trump a înăsprit politicile privind imigraţia şi a promis că va ridica un zid de-a lungul graniţei dintre SUA şi Mexic pentru a stopa imigraţia ilegală.

La summitul din San Jose, preşedintele mexican le-a adresat mulţumiri omologilor săi din ţările mesoamericane pentru ''solidaritatea şi încrederea'' de care dau dovadă într-un moment în care Mexicul se confruntă cu provocări în relaţiile sale cu SUA.

Citește și: Carlos 'Şacalul' a fost condamnat la închisoare pe viaţă

Mexicul nu va fi ezitant în relaţiile sale cu ţările mesoamericane în cursul acestui proces, în special în chestiuni de interes comun, precum imigraţia şi cooperarea economică, a afirmat Pena Nieto.

Organizaţia Dialogul politic şi mecanismul consensului de la Tuxtla, înfiinţată în 1991, reuneşte ţări precum Columbia, Guatemala, Panama, Belize, El Salvador, Nicaragua, Mexic, Costa Rica şi Republica Dominicană. Ea are drept scop de a ajuta ţările mesoamericane în impulsionarea comerţului liber, integrarea regională şi găsirea unei poziţii comune privind subiecte cheie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.