Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele Nigeriei, Muhammadu Buhari, recunoaşte că 110 eleve de la Dapchi au fost răpite

nigeria harta

Preşedintele nigerian Muhammadu Buhari a recunoscut luni, la o săptămână după ”dispariţia” a 110 eleve - în urma unui atac asupra şcolii lor, în nord-estul Nigeriei, comis de presupuşi membri ai grupării jihadiste Boko Haram - că fetele au fost ”răpite”, scrie AFP. ”Guvernul rămâne alături de cele (elevele de la Dapchi) care au fost răpite”, a declarat Buhari în cursul vizitei la preşedinţie a unei delegaţii a unor foşti ostatici Boko Haram, eliberaţi la începutul lunii. ”Am ordonat tuturor agenţiilor de securitate din ţară să garanteze securitatea în şcoli (...) şi să aducă fetele răpite familiilor lor”, a subliniat şeful statului.

Aceasta este prima oară când acest termen este folosit în mod oficial. Autorităţile au preferat, anterior, să vorbească despre ”dispariţie” şi nu despre ”răpire”. Această răpire în masă o aminteşte pe cea a 276 de eleve de liceu la Chibok, în aprilie 2014, care a asigurat Boko Haram - al cărei nume înseamnă ”educaţia occidentală este un păcat” - o tragică notorietate pe scena internaţională, antrenând un val de emoţie în lume, pe reţele de socializare, prin mişcarea "bring back our girls".

Buhari a fost ales un an mai târziu, cu promisiunea de a eradica gruparea jihadistă şi de a găsi ”fetele de la Chibok”. O sută dintre ele au fost eliberate, date la schimb pe sume de bani sau prizonieri, ceea ce, consideră observatori ai conflictului, ar fi putut să amplifice poftele grupării, aflat în dificultate.

Vineri, preşedintele a cerut scuze părinţilor cu privire la ceea ce ”s-a întâmplat” şi a catalogat ”dispariţia” o ”catastrofă naţională”. La fel ca în 2014, o mare confuzie domneşte cu privire la circumstanţele acestui atac, iar autorităţile au confirmat abia duminică - la şase zile de la fapte - că 110 tinere sunt date în continuare dispărute.

Luni, guvernatorul statului Yobe, în care se află Dapchi, şi-a exprimat regretul faţă de lipsa de securitate în provincia sa. ”Nu voi da vina pe alţii, dar vreau să fie clar un lucru: nu exista vreo prezenţă militară la Dpachi la momentul faptelor”, a denunţat Ibrahim Gaidam. ”Totul te face să crezi că oamenii noştri, în armata nigeriană, nu sunt prea numeroşi”, a spus el, în vederea asigurării securităţii acestei regiuni devastate de insurecţia Boko Haram din 2009, care s-a soldat cu peste 20.000 de morţi şi 2,6 milioane de deplasaţi.

Gruparea Boko Haram a slăbit mult după venirea la putere a lui Buhari, însă situaţia în domeniul securităţii în această ţară cu 19 de milioane de locuitori s-a deteriorat, în general, conform news.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.