Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele Parlamentului macedonean, Talat Xhaferi, a prezidat prima sesiune parlamentară în albaneză

Macedonia

Preşedintele Parlamentului macedonean, Talat Xhaferi, a deschis şi prezidat joi o sesiune parlamentară în albaneză, prima după ce acestei limbi i s-a acordat o importanţă crescută în această ţară multietnică, informează AFP, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Niculae Bădălău publică o imagine care îl bagă la bănuieli pe Liviu Dragnea, înainte de CEX-ul PSD

Albanezii din Macedonia reprezintă între 20 şi 25 la sută dintre cei 2,1 milioane de locuitori ai acestei foste republici iugoslave.

Coaliţia aflată la putere condusă de social-democraţi cu susţinerea partidelor albaneze a trecut prin parlament o lege ce acordă o importanţă crescută albanezei, după limba macedoneană. Aceasta era condiţia pusă de partidele albaneze pentru sprijinul lor care i-a permis premierului Zoran Zaev să preia puterea de la dreapta naţionalistă în primăvara lui 2017.

Legea a intrat în vigoare săptămâna trecută. Ea le permite albanezilor să-şi folosească limba în relaţiile lor cu administraţia: în sănătate, justiţie, poliţie, etc. În Parlamentul Macedoniei ea poate fi utilizată de către parlamentari.

Cuvintele în albaneză ale lui Talat Xhaferi, el însuşi albanez din Macedonia, au fost traduse simultan în macedoneană.

Această lege s-a lovit de opoziţia dreptei, în special din partea preşedintelui Gjorge Ivanov, potrivit căruia ea "pune în pericol unitatea, suveranitatea şi integritatea" acestei ţări majoritar slave. El a refuzat să semneze textul, însă legea a fost votată de două ori, ceea ce, potrivit majorităţii, permite conform Constituţiei intrarea ei în vigoare fără a fi necesară semnătura prezidenţială.

Cu toate acestea, potrivit principalului partid de opoziţie VMRO-DPMNE (dreapta naţionalistă), preşedintele Parlamentului "a încălcat Constituţia şi regulile de funcţionare" ale Parlamentului. "Regulile stipulează că sesiunea trebuie să fie prezidată în limba macedoneană", a insistat Nikola Micevski, deputat VMRO-DPMNE, care a amintit de asemenea că legea nu a fost semnată de preşedintele Ivanov.

Preşedintele Parlamentului de la Skopje a replicat că aceste afirmaţii "nu au niciun fundament legal". "Legea este în vigoare", a insistat el. "Am avut răbdare din ianuarie 2018, i-am dat preşedintelui Ivanov şansa de a semna această lege. El nu se poate opune Parlamentului şi nici voinţei majorităţii de a acţiona în acord cu legea", a declarat Xhaferi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.