Preşedintele Andrzej Duda a promulgat marţi legea cu privire la Holocaust menită să apere Polonia de cei care-i atribuie crime naziste, dar care a provocat tensiuni cu Israelul, Statele Unite şi Ucraina, relatează AFP, potrivit news.ro.
Legea prevede până la trei ani de închisoare în cazul persoanelor - inclusiv străini - care acuză ”contrar faptelor” naţiunea sau statul de participare la crimele Germaniei naziste.
Cu scopul de a proteja imaginea Poloniei în străinătate, conservatorii au vrut să interzică mai ales expresia ”lagăre ale morţii poloneze”, folosită de presă sau politicieni străini pentru a desemna instalaţii naziste germane din Polonia ocupată.
Lideri israelieni şi organizaţii evreieşti internaţionale denunţă în acest lucru o tentativă - pe care Varşovia o dezminte - de negare a participării anumitor polonezi la genocidul evreilor, eventual de împiedicare a supravieţuitorilor Holocaustului să-şi povestească experienţa.
Duda a cerut Tribunalului Constituţional să verifice conformitatea cu legea fundamentală în privinţa libertăţii de exprimare şi a preciziei - pe care o consideră imperfectă - pasajului care impune pedepse cu închisoarea autoritlor acuzaţiilor.
Este necesar ca oricine ”citeşte legea să fie în măsură să identifice componentele care antrenează o responsabilitate penală şi pe cele care nu o antrenează”, a declarat Duda, reacţionând în mod implicit la critici israeliene potrivit cărora imprecizia legii ar deschide calea acuzării oricărei persoane ce evocă o crimă comisă de polonezi.
”Am decis să semnez legea şi să sesizez apoi Tribunalul Constituţional”, a declarat Duda la televiziune.
Această soluţie ”apără interesele Poloniei, demnitatea noasră şi adevărul istoric”, iar în acelaşi timp ”ţine cont de sensibilitatea (...) mai ales a celor care au supravieţuit şi care, atât cât pot, trebuie să-şi povestească lumii amintirile a ceea ce s-a întâmplat şi experienţa pe care au trăit-o”, a dat el asigurări.
În urma unor declaraţii foarte vehemente ale premierului Benjamin Netanyahu, la sfârşitul lui ianuarie, care a spus că ”nu vom tolera să se deformeze adevărul şi să se rescrie Istoria sau să se nege Holocaustul”, reacţia Ministerul israelian de Externe faţă de decizia lui Duda a părut moderată, chiar conciliantă.
”Noi sperăm ca în termenul acordat, înainte ca Tribunalul să-şi încheie deliberările, să ajungem să ne punem de acord asupra schimbărilor şi corecţiilor”, a anunţat ministerul marţi seara într-un comunicat.
La rândul său, Memorialul Holocaustului de la Ierusalim Yad Vashem a amintit, într-un comunicat, că a ”avetizat autorităţile poloneze în mai multe rânduri împotriva erorilor lor în formularea legii”, erori care ”ar putea falsifica adevărul istoric”.
Statele Unite şi-au exprimat marţi ”decepţia” după semnarea textului, care ”dăunează libertăţii de exprimare şi dezbaterii academice”.
”Noi înţelegem că această lege va fi supusă Tribunalului Constituţional polonez”, însă ”Statele Unite sunt dezamăgite de semnarea legii de către preşedintele polonez”, a declarat secretarul de Stat american Rex Tillerson, citat într-un comunicat.
Înaintea semnării acestei legi, Departamentul de Stat american a avertizat Varşovia, apreciind că ea riscă să aibă ”repercusiuni” asupra ”intereselor şi relaţiilor strategice ale Poloniei, inclusiv cu Statele Unite şi Israelul”.
Un analist specializat în chestiuni de securitate, Grzegorz Kostrzewa-Zorbas, a declarat pentru cotidianul Gazeta Wyborcza că tensiunile riscă să afecteze negocierile în curs ale unui contract în valoare de mai multe miliarde de dolari cu privire la achiziţionarea de către Polonia a sistemului de rachete antirachetă Patriot.
”NEGAREA HOLOCAUSTULUI”
”Polonia şi-a complicat teribil relaţiile cu partenerii săi cheie, Statele Unite, Israelul şi Ucraina, în contextul în care relaţiile pe plan european sunt la cel mai scăzut nivel. Situaţia este cu adevărat proastă”, a declarat pentru AFP Stanislaw Mocek, un politolog de la Academia poloneză de Ştiinţă.
”Preşedintele nu putea face altfel dacă vrea să fie reales (...). Trimiterea legii la Tribunalul Constituţional nu are vreo semnificaţie, este o instituţie de faţadă”, a conchis el.
Opoziţia a condamnat decizia lui Duda.
Potrivit lui Slawomir Neumann, una dintre vocile sonore ale Platformei Civice (PO, centru), ea ”nu va face decât să adâncească criza diplomatică şi să tensioneze relaţiile Poloniei cu partenerul său cel mai important în securitatea sa, Statele Unite”.