Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele polonez doreşte modificarea Constituţiei pentru a-şi spori puterile asupra reformei judiciare

Politico Europe
Andrzej Duda

Preşedintele polonez Andrzej Duda a propus luni modificarea Constituţiei pentru a-şi spori competenţele asupra reformei judiciare, motiv al divergenţelor cu conservatorii la putere şi al tensiunilor cu Comisia Europeană, relatează AFP. Modificarea Constituţiei va permite consolidarea competenţelor şefului statului în numirea membrilor Consiliului Naţional al Magistraturii, conform Agerpres.

'Dacă în termen de două luni Dieta (camera superioară a parlamentului) nu va alege, cu o majoritate de trei cincimi, membri ai Consiliului Naţional al Magistraturii, atunci preşedintele îi va alege pe aceşti membri dintre candidaţii prezentaţi în parlament', a declarat preşedintele polonez la televiziune.

Pentru opoziţie, această reformă reprezintă preluarea controlului puterii politice asupra sistemului judiciar. Şi Andrzej Duda şi-a exprimat rezervele cu privire la reformele judiciare. Astfel, din cele trei reforme pregătite în primăvară de către conservatori, două au făcut obiectul unui veto prezidenţial la sfârşitul lunii iulie. Şeful statului, care provine din rândul Partidului Dreptate şi Justiţie (conservator), a pregătit apoi propriile proiecte de legi cu privire la Curtea Supremă şi la Consiliul Naţional al Magistraturii.

Luni, el a prezentat proiectul asupra Curţii Supreme - care de asemenea îi sporeşte competenţele în legătură cu menţinerea în activitate a judecătorilor care au ajuns la vârsta de pensionare - însă a afirmat că în cazul celuilalt proiect este nevoie de modificarea legii fundamentale. Preşedintele Duda a declarat că a pregătit un amendament constituţional care să-i conforme dreptul de a numi membri ai Consiliului Magistraturii dacă parlamentul nu reuşeşte să facă acest lucru. Diferitele reforme poloneze controversate - dintre care unele au fost deja aprobate - fac obiectul unor consultări luni la Bruxelles între Comisia Europeană şi statele membre.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.