Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, elogiază un gest istoric de reconciliere al fostului cancelar german Willy Brandt din 1970

flickr.com
Andrzej Duda

Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, a elogiat luni decizia fostului cancelar german Willy Brandt din 1970 de a cădea în genunchi în faţa monumentului consacrat eroilor ghetoului din Varşovia, un moment emblematic în istoria recentă a celor două naţiuni, relatează dpa.

Duda s-a exprimat cu ocazia unei ceremonii consacrate împlinirii a 50 de ani de la gestul lui Brandt, considerat de foarte mulţi că a deschis calea reconcilierii postbelice între cele două state vecine, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Analiza alegerilor parlamentare: Ziua în care victoria este de aur, iar înfrângerea este de argint

"Pentru noi, polonezii, este foarte important gestul cancelarului Willy Brandt de a îngenunchea" în faţa monumentului, a declarat Duda. "Există fapte care se dovedesc emblematice şi care exprimă mai mult decât cuvintele", a adăugat el.

Brandt a venit la Varşovia în decembrie 1970 pentru a semna un tratat care urma să recunoască frontiera occidentală a Poloniei pe râurile Oder şi Neisse, un eveniment extrem de aşteptat de Polonia, aflată pe atunci în sfera de influenţă sovietică.

Vizita se înscria pe linia conceptului de 'Ostpolitik' al cancelarului de atunci al Republicii Federale Germania: o nouă abordare mai deschisă către vecinii din Est, ceea ce a constituit un factor-cheie de destindere în anii 1970.

Citește și: George Simion reacționează la atacul lui Kelemen Hunor: Avem candidați etnici maghiari în AUR, dar UDMR nu își are locul în Parlamentul României

După ce a depus o coroană de flori la monumentul eroilor ghetoului, Brandt a căzut pe neaşteptate în genunchi.

Aniversarea acestui eveniment a relansat dezbaterea dacă Germania ar trebui să plătească despăgubiri Poloniei pentru atrocităţile comise de armata nazistă în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Guvernul german respinge toate cererile de despăgubiri pentru perioada războiului, considerând problema închisă în conformitate cu tratatul negociat în 1990 în formula "doi plus patru", care reglementează aspecte ale politicii externe privind reunificarea Germaniei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.