Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele Poloniei prezintă propriul proiect de lege privind reforma sistemului judiciar

Politico Europe
Andrzej Duda

Preşedinte polonez Andrzej Duda a intervenit neaşteptat marţi în legătură cu încercarea controversată a guvernului de a reforma sistemul judiciar, prezentându-şi propriul proiect de lege, relatează DPA, potrivit agerpres.

Partidul de guvernământ Dreptate şi Justiţie (PiS) a provocat proteste în ţară şi critici din partea UE cu planul său de a permite mai degrabă parlamentului şi nu judecătorilor să-i selecţioneze pe cei 25 de membri ai Consiliului Naţional al Magistraturii (KRS).

Citeşte şi: Furtuna tropicală Greg s-a format în Pacific în largul coastelor mexicane

Legislaţia, despre care unii critici afirmă că ar slăbi independenţa sistemului judiciar, a fost aprobată de parlament, dar trebuie semnată de preşedintele ţării.

Proiectul de lege propus de preşedintele Duda, fost membru al PiS care în general a sprijinit guvernul, propune ca parlamentul să aibă o majoritate de trei cincimi pentru a selecta judecătorii, potrivit Radio Polonia.

PiS deţine majoritatea în parlament, dar nu ar întruni această cerinţă.

Duda a ameninţat că în cazul în care proiectul său de lege nu va fi adoptat, el va refuza să promulge o altă reformă controversată a Curţii Supreme.

'Voi semna proiectul de reformă a Curţii Supreme numai dacă proiectul pe care l-am prezentat este aprobat de parlament', a afirmat el, adăugând că doreşte să evite crearea unei impresii de politizare a sistemului judiciar.

Citește și: Surpriză uriașă! Companie simbol pentru România cumpărată de americani

Proiectul de lege prezentat de Duda este o 'licărire de speranţă', dar nu este o soluţie satisfăcătoare, a declarat purtătorul de cuvânt al KRS, Waldemar Zurek, pentru agenţia de ştiri PAP, argumentând că judecătorii ar trebui să fie numiţi numai de către alţi jurişti.

KRS are ca scop protejarea independenţei instanţelor poloneze. Criticii proiectului de lege al guvernului se tem că schimbările propuse ar putea bloca puterile consiliului şi ar afecta separarea puterilor în stat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.