Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele PSD Iaşi, Maricel Popa, vrea să fie din nou șef la CJ: 'Putem dezvolta un întreg proiect în care să etapizăm realizarea unor trasee turistice'

Maricel Popa

Preşedintele PSD Iaşi, Maricel Popa, care candidează pentru un nou mandat la preşedinţia Consiliului Judeţean Iaşi, declară marţi, într-un comunicat de presă, că bogăţia spirituală şi istorică a judeţului Iaşi trebuie pusă în valoare prin ample investiţii în acest domeniu, informează Agerpres.

Candidatul PSD că una din marile probleme ale României, nu doar ale judeţului Iaşi, este lipsa infrastructurii de acces către obiectivele turistice.

"Multă lume ştie de mănăstirile Iaşului, dar, din păcate, puţini români, chiar ieşeni, ajung să le viziteze şi să se reculeagă la aceste obiective cu o încărcătură sufletească specială. Avem la Iaşi ultima ctitorie a marelui domnitor Ştefan cel Mare şi Sfânt, avem icoane făcătoare de minuni, avem adevărate bijuterii istorice şi arhitecturale. Avem obiective care ar trebui să fie vizitate de toţi românii, care ar trebui să fie promovate pe plan internaţional, care sunt însă izolate din punct de vedere al accesului. De aceea, un traseu care să asigure accesabilitatea către câteva dintre cele mai importante obiective de patrimoniu cultural şi spiritual este absolut necesar. Este un prim pas, dar pe care suntem hotărâţi să îl facem cât mai repede şi cât mai decis. Cred că putem dezvolta un întreg proiect, întins pe mai mulţi ani, în care să etapizăm realizarea unui ansamblu de trasee turistice care să lege toate obiectivele turistice importante ale judeţului. Avem nevoie de o nouă abordare, de o nouă viziune în dezvoltarea acestui domeniu la nivelul Iaşului", afirmă Maricel Popa, conform comunicatului menţionat.

Proiectul propus de acesta vizează în primă fază modernizarea drumurilor judeţene şi identificarea de soluţii pentru celelalte porţiuni de drum care leagă, cât mai direct posibil, trei mânăstiri din judeţul Iaşi cu obiective turistice din judeţul Vaslui. Sunt vizate mănăstirile ieşene Hadâmbu din comuna Mironeasa, Bârnova din comuna Bârnova şi Dobrovăţ din comuna Dobrovăţ, respectiv mănăstirea "Ştefan cel Mare şi Sfânt" şi Movila lui Burcel, din judeţul Vaslui.

"Mănăstirea Hadâmbu este una dintre cele mai frumoase mănăstiri din zona Iaşilor, dar tezaurul ei cel mai de preţ este icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului. Ansamblul Mănăstirii Bârnova se află în această perioadă într-un amplu proces de restaurare cu fonduri europene nerambursabile. Valoarea totală a investiţiilor se ridică la aproape 20 milioane de lei. Consiliul Judeţean contribuie la cofinanţarea acestor lucrări de punere în valoare a obiectivului de patrimoniu cultural naţional cu suma de 1 milion de lei. Mănăstirea Dobrovăţ este ultima ctitorie a domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt şi are o istorie care începe în anul 1499. În acest an implementăm cel mai amplu program de modernizare a drumurilor judeţene. În ultimii patru ani, investiţiile efectuate în reţeaua de drumuri judeţene au crescut constant, utilizând toate sursele posibile de finanţare, fonduri europene, fonduri guvernamentale, fonduri de la bugetul judeţului. Suma alocată modernizării infrastructurii rutiere a fost de 1,4 miliarde lei, în ultimii patru ani. Mai este mult de muncă, dar sunt convins că în câţiva ani toate drumurile judeţene din Iaşi vor fi modernizate. În paralel, vom căuta cele mai bune soluţii pentru a realiza şi aceste legături între obiectivele emblematice ale judeţului", a susţinut Maricel Popa.

Preşedintele Consiliul Judeţean Iaşi reaminteşte, totodată, despre investiţiile făcute în mandatul său cu bani europeni pentru obiectivele culturale şi turistice ale judeţului.

"Capitala culturală a României îşi recapătă strălucirea de altădată cu ajutorul Consiliului Judeţean Iaşi şi al fondurilor nerambursabile. Zeci de milioane de euro sunt investite atât în reabilitarea unor monumente situate în municipiul Iaşi, cât şi în facilitarea accesului la obiective de patrimoniu naţional aflate în localităţi de pe raza judeţului Iaşi. Printre obiectivele culturale repuse în lumină de Consiliul Judeţean Iaşi în această perioadă se numără Muzeul 'Sf. Ierarh Dosoftei - Mitropolitul', Casa Memorială 'Nicolae Gane', Muzeul 'Vasile Pogor', sediul fostei Chesturi de Poliţie şi locul în care a funcţionat revista 'Viaţa Românească', clădire monument istoric sau Muzeul 'Ion Creangă'", mai spune preşedintele PSD Iaşi Maricel Popa, candidat la preşedinţia CJ Iaşi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.