Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Președintele României și secretarul general al NATO, declarație de presă comună

nato_4_95814900

Președintele Klaus Iohannis l-a primit joi, 12 mai, la Palatul Cotroceni, pe secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în contextul inaugurării de astăzi a scutului antirachetă de la Deveselu.

Klaus Iohannis a reafirmat că scutul antirachetă are un rol strict defensiv, referindu-se la anunțul Rusiei de a mobiliza trei brigăzi suplimentare la granița NATO.

„O spun încă o dată cât se poate de clar: Aegis Ashore nu este îndreptat împotriva niciunui stat, având rol strict defensiv.(...) Aceste acțiuni, care sunt anunțate și pregătite în Rusia, sunt dintre cele care ne fac pe noi să solicităm NATO o abordare echilibrată a flancului estic, dacă vorbim despre partea nordică unde avem Polonia și statele baltice și de partea sudică a flancului estic unde avem România și Bulgaria. Este evident că acest flanc are nevoie de o abordare echilibrată, asta însemnând că vom avea o prezență avansată a forțelor NATO și în partea de nord a flancului estic, dar e necesară și în partea de sud a flancului estic. Asta nu înseamnă că vom avea, ca pe vremea Războiului Rece, zeci sau sute de mii de soldați staționați pe acest flanc, însă după părerea noastră este nevoie de o prezență avansată a forțelor NATO, de exemplu prin exerciții militare comune. Avem foarte multe astfel de exerciții, tip, ne dorim mai multe,” a declarat președintele României, potrivit Agerpres.

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a declarat că Alianța își dorește o relație constructivă cu Rusia, dar că prezența trupelor rusești la granițele NATO nu face decât să crească riscul producerii de accidente și incidente.

„...ceea ce facem noi este defensiv, este proporțional și în deplin acord cu obligațiile noastre internaționale, iar NATO nu dorește o confruntare cu Rusia, nu ne dorim un nou Război Rece și vom continua să depunem eforturi pentru o relație mai constructivă cu Rusia și considerăm că nu există nicio contradicție între o apărare puternică, un comportament predictibil și puternic din partea NATO și ne dorim un dialog transparent și reducerea riscurilor pentru că vedem că prezența crescută la granițele noastre crește riscurile de accidente și incidente. Am văzut doborârea avionului rus deasupra Turciei, incidentul din Marea Baltică, am asistat la un comportament nesigur al aeronavelor rusești în preajma aeronavelor și navelor americane. Avem nevoie de această combinație de putere și angajament politic,” a declarat Stoltenberg.

De asemenea, secretarul general al NATO a declarat că Rusia știe că scutul antirachetă nu este o amenințare la adresa sa, fiind tehnic imposibil ca acesta să doboare rachete balistice rusești.

„Acest sistem nu se referă la Rusia, nu este îndreptat împotriva Rusiei, iar atât condițiile fizice, cât și cele geografice fac imposibil ca acest sistem să submineze Rusia. Este tehnic imposibil să doboare rachete balistice intercontinentale rusești. Este un sistem care este îndreptat împotriva unor amenințări care vin din afara zonei euroatlantice, iar noi am fost foarte transparenți față de ruși în ceea ce privește planurile noastre în cazul acestui sistem. Nu văd niciun motiv pentru care el să intensifice tensiunile, iar amenințările din partea Rusiei sunt nejustificate și iresponsabile. Rușii știu că este un sistem care nu este îndreptat împotriva Rusiei,” a declarat Jens Stoltenberg.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.