Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Președintele Rusiei: Să vorbești despre ruși ca despre un popor care nu este băștinaș în Ucraina este caraghios și stupid

vladimir putin

Să vorbești despre ruși ca despre un popor care nu este băștinaș în Ucraina este nu doar incorect, ci este caraghios și stupid, a declarat președintele Rusiei, Vladimir Putin, comentând, într-un interviu acordat postului de televiziune ”Rossia 24”, proiectul de lege al liderului ucrainean, Volodimir Zelenski, despre ”popoarele băștinașe ale țării”. Șeful statului a definit inițiativa Kievului drept ”o lovitură puternică și serioasă dată poporului rus în ansamblul lui”, față de care Moscova nu poate fi indiferentă.

Putin a precizat că are o părere negativă despre ideea autorităților ucrainene. ”Împărțirea în sine în băștinași, oameni de categoria întâi, oameni de categoria a doua și așa mai departe este ceva care, cu siguranță, amintește de teoria și practica Germaniei naziste. Și cum rămâne cu oamenii cu sânge amestecat?”, a spus președintele.

Putin a amintit că Ucraina este ”rodul perioadei sovietice”.

”Organizând Uniunea Sovietică, bolșevicii au creat inclusiv republicile unionale și Ucriana. Poate fi amintit faptul că aceste teritorii au intrat în componența statului rus sau procesul de reunificare cu Rusia a început în 1654, după Rada de la Pereiaslav. Iar atunci, oamenii care trăiau pe aceste teritorii – ceea ce înseamnă, vorbind în limbajul de astăzi, trei regiuni – se considerau și se numeau ruși și ortodocși”, a explicat președintele.

”Rossia 24” menționează că Zelenski a depus la 18 mai, în Rada Supremă, un proiect de lege privind ”Popoarele băștinașe ale Ucrainei”, ce-i definește pe băștinași (în afară de ucraineni) ca fiind tătarii crimeeni, karaimii și crîmciakii. După cum se precizează în document, popoarele băștinașe ale Ucrainei au dreptul la autodeterminare, la stabilirea statutului lor politic, precum și la libertatea de dezvoltare economică, socială și culturală.

Kievul sabotează Acordurile de la Minsk

În altă ordine de idei, Vladimir Putin a afirmat, în același interviu, că autoritățile Ucrainei nu au nici o dorință de a pune în aplicare Acordurile de la Minsk. El a arătat că în înțelegerile la finalul cărora se află semnăturile autoproclamatelor republici populare Donețk și Lugansk scrie că puterea de la Kiev trebuie să discute cu oamenii Donbassului.

Potrivit spuselor sale, fostul lider ucrainean, Piotr Poroșenko, a insistat ca pe acele documente să existe semnăturile conducătorilor nerecunoscutelor republici.

”Iar acum, autoritățile de la Kiev nu vor să stea de vorbtă cu ei. Autoritățile de la Kiev nu au, pur și simplu, dorința de a pune în aplicare Acordurile de la Minsk”, a afirmat Putin.

Ucraina și NATO: ”monedă de schimb sau carne de tun”

În context, el a precizat că, potrivit ultimelor date, cel puțin o jumătate din populația Ucrainei nu vrea ca țara lor să adere la NATO, ”nu vrea să ajungă pe linia de foc” și nu vrea să devină ”monedă de schimb sau carne de tun”.

”Potrivit ultimelor date publicate, proporția este, acolo, cam de 50 la 50. Cel puțin 50% dintre locuitorii Ucrainei nu vor ca țara lor să adere la NATO și sunt oameni deștepți. O spun fără urmă de ironie și nu pentru că alții ar fi proști; o spun pentru că cei care nu o vor înțeleg că nu vor să ajungă pe linia de foc, nu vor să devină monedă de schimb sau carne de tun”, a arătat liderul rus.

El a estimat că, ”după toate probabilitățile, astfel de oameni se simt parte a cilivilizației noastre comune”.

”Și nu vor ca o parte a civilizației să se opună celeilalte părți a civilizației și, în același timp, să joace după cum îi cântă alții. Oameni deștepți”, a insistat Putin.

Pe de altă parte, președintele Rusiei a menționat că el nu consideră ”pălăvrăgeală” discuțiile despre aderarea Ucrainei la NATO. Liderul de la Kremlin arată că, poate, Moscova nu știe ”cum a decurs, în realitate, dialogul” dintre Kiev și Occident pe această temă.

Încă o dată, despre linii roșii

Aderarea Ucrainei la NATO este o ”linie roșie” pentru Kremlin, a declarat președintele rus. ”Imaginați-vă că Ucraina devine membru NATO. Rachetele vor fi instalate undeva lângă Harkov – timpul de zbor (până la Moscova) va fi de 7-10 minute. Este sau nu o linie roșie pentru noi? Luați ceea ce ar fi inacceptabil pentru Statele Unite: desfășurarea rachetelor în Cuba. Timp de zbor: 15 minute. Și pentru ca timpul de zbor să fie redus la 7-10 minute, ar fi necesar ca rachetele să plasate la granița de sud a Canadei sau la granița de nord a Mexicului. Este aceasta o linie roșie pentru SUA? Cum ar trebui să reacționăm la ceea ce se propune și de discută ?”, a explicat președintele rus.

”Ignoră voința exprimată a crimeenilor”

În ceea ce privește designul noului echipament al echipei de fotbal a Ucrainei, pe care este desenată Crimeea, Putin a declarat că nu a fost deranjat. ”Echipamentul judecătorilor ucraineni nu m-a afectat. Nu este nici o noutate aici. Știm care este poziția Kievului. Ei ignoră voința exprimată a crimeenilor”, a subliniat Putin.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.